O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Λήψη RSS - Συγχρονιστείτε

Συνδεδεμένοι

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player


Αρχική
Επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
29.05.08

logoΟ Νομάρχης Λακωνίας κος Κωνσταντίνος Φούρκας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές κ.κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη & Γρηγόρη Αποστολάκο, τη Δευτέρα 26 Μαΐου επισκέφθηκαν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κο Θεόδωρο Δραβίλλα. Στη συζήτηση κυριάρχησε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Αφού, επέδωσαν στον κο Δραβίλα, σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης,  τόνισαν για μια ακόμα φορά ,ότι η ιστορική κληρονομιά  του τόπου μας, που συνθέτει κατά μεγάλο μέρος και την πολιτιστική μας ταυτότητα, δεν επιτρέπεται να «κρύβεται» ή να αποσύρεται έστω και προσωρινά, σε ΥΠΟΓΕΙΑ και ΑΠΟΘΗΚΕΣ.

Ζήτησαν, δε, το Μουσείο να παραμείνει ανοικτό, έως την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για τις εργασίες ανακαίνισης. Επιπλέον ο Νομάρχης Λακωνίας από την πλευρά του , για μια ακόμα φορά, έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού την αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Διοικητηρίου (400τ.μ.) για την άμεση μεταφορά και έκθεση των αρχαιοτήτων μας και για όσο καιρό απαιτηθεί.
Επίσης , στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε όλη η σχετική αλληλογραφία για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, καταθέτοντας για μια ακόμα φορά την δεδομένη θέληση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση αλλά και του Πρωθυπουργού , προτίθεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Νέου Μουσείου Σπάρτης.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, έχει ως άμεση προτεραιότητα τη νομιμότητα των παλαιών σχολικών μονάδων. Εντός του σχεδίου πόλεως Σπάρτης και εντός του Πολεοδομικού  ιστού υπάρχουν δύο δημοτικά σχολεία τα οποία έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια και ως εκ τούτου χωρίς γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, βασιζόμενη στην 341/2005 γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν συναινεί στην υλοποίηση ενεργειών για την νομιμοποίηση αυτών των δύο σχολικών μονάδων και δεν μπορεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες, παρά το γεγονός ότι έχουν συνταχθεί οι απαραίτητες μελέτες και έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις . Το 2ο Δημοτικό Σχολείο ανηγέρθη τα έτη 1933-1935 , το δε, 3ο δημοτικό το έτος 1970, σε χρόνο προγενέστερο αυτού που κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος η πόλη της Σπάρτης (με το ΦΕΚ 351/Β/4-5-1955 ΚΑΙ 975/Β/22-11-1995). Το 2ο δημοτικό, ως γνωστόν έχει κριθεί ακατάλληλο, έχει εγκαταλειφθεί και οι μαθητές από το Οκτώβριο του 2005 κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες.
Συζητήθηκε επίσης η στελέχωση της Εφορείας με επιστημονικό, διοικητικό, φυλακτικό και εργατοτεχνικό προσωπικό. Η υπάρχουσα δύναμη είναι ανεπαρκής. Η Εφορεία έχει πλήρως αποψιλωθεί από προσωπικό. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ότι, σε σύνολο δώδεκα (12) οργανικών θέσεων αρχαιολόγων υπηρετούν μόνο δύο (2) δόκιμοι αρχαιολόγοι. Πρόσφατα, δε, μετατέθηκαν δύο χωρίς να αντικατασταθούν, ενώ ο μοναδικός αρχαιολόγος με σύμβαση αορίστου χρόνου, ο οποίος υπηρετούσε στην Εφορεία κατά τους τελευταίους μήνες τοποθετήθηκε πρόσφατα στην ΛΘ΄ Εφορεία της Τρίπολης. Δεν υπάρχει αρχιτέκτονας ή μηχανικός να και προβλέπεται οργανική θέση και η φορεία καλείται να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά οικοδομικά, πολεοδομικά και άλλα τεχνικά θέματα. Υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος συντηρητής (κεραμικής) μετά την συνταξιοδότηση των δύο άλλων και έτσι δεν είναι δυνατή η λειτουργία εργαστηρίων συντήρησης λίθινων, μετάλλων και ψηφιδωτών. Επίσης οξύτατο πρόβλημα για την εφορεία και τους πολίτες είναι ο μεγάλος αριθμός των σωστικών ανασκαφών, με αποτέλεσμα να έχουν παραμεληθεί άλλα έργα όπως η καταγραφή και η ταξινόμηση των αρχαιολογικών συλλογών του Μουσείου, οι κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων και η θεσμοθέτηση ζωνών, η συντήρηση και η ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Λακωνίας.
Τέλος , επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Μονεμβασίας, του Γερακίου και των Σπηλαίων Δυρού.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >

Εορτολόγιο

PcHome100x100

Συμβαίνει τώρα ...

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Μουσικός Παλμός 94,5 FM

MousikosPalmos
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.