ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα : «Παχυσαρκία: η πανδημία της νέας χιλιετηρίδας», πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (κτίριο στέγης νεότητας) με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας.Έγκριτοι επιστήμονες με επικεφαλής τον συμπολίτη μας κο Δημήτρη Χιώτη ανέπτυξαν τις πτυχές του προβλήματος που απασχολεί σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν:
• Παχυσαρκία στο παιδί και τον έφηβο, Αντιμετώπιση- Πρόληψη από τον κο Δ. Χιώτη, Παιδίατρο- Ενδοκρινολόγο
• Παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή από τον κο Ι. Κιαγιά, Ενδοκρινολόγο
• Επιπτώσεις της παχυσαρκίας , από τον κο Π. Κόκκορη, Ενδοκρινολόγο
• Η αξία της διατροφής, από την κα Π. Μαντά, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο
• Ψυχογενής ανορεξία- Βουλιμία, από την κα Μ. Λιακοπούλου, Παιδοψυχίατρο
Η παχυσαρκία είναι η πιο διαδεδομένη μη μεταδοτική νόσος του αιώνα.
Το φαινόμενο, δε, της παιδικής παχυσαρκίας είναι συχνό.
Τα ελληνόπουλα, σύμφωνα με έρευνες, βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά την παχυσαρκία. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν παχύνει σημαντικά και επικίνδυνα.
Δυστυχώς έρχεται η γενιά των παχύσαρκων.
Το 2010 στην Ευρώπη θα καταγραφούν 26 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά.
Τα αίτια της παχυσαρκίας είναι πολλά, μεταξύ αυτών η κληρονομικότητα, η υπερβολική σίτιση, η επί ώρες παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η συνεχής χρήση Η/Υ , ψυχολογικά προβλήματα. Πάνω από όλα όμως έχει καταργηθεί η μεσογειακή διατροφή. Υπερισχύει ο δυτικός τρόπος διατροφής (fast food). Επιπλέον η διάταξη των προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων είναι έτσι μελετημένη, ώστε να ενισχύεται η υπερκατανάλωση των πλέον επικερδών μη υγιεινών προϊόντων.
Η παχυσαρκία παρουσιάζεται στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.
Τρεις είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης της παιδικής και όχι μόνο παχυσαρκίας: η δίαιτα, η άσκηση και η ψυχολογική στήριξη.
Πρέπει να γίνει συνείδηση, ότι, η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.
Πολλά παχύσαρκα παιδιά χρειάζονται ψυχολογική στήριξη όχι τόσο από γιατρό, όσο από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, δεν ενδείκνυται φαρμακευτική αγωγή, πολύ περισσότερο, χειρουργικές επεμβάσεις.
Ο σημερινός άνθρωπος δυστυχώς είναι καθήμενος, μεταφερόμενος, αδρανής και νωθρός. Δηλαδή, περπατά λίγο, τρέχει λιγότερο, αθλείται ελάχιστα. Ο ελεύθερος, δε, χρόνος των παιδιών, λόγω των πολλών απαιτήσεων, είναι ελάχιστος.
Το παιδί είναι ανάγκη από την παιδική ηλικία να μάθει στη σωστή διατροφή. Το πάχος δεν είναι υγεία ( δεν γίνεται, κατά τη λαϊκή ρήση, μπόι).
Το παχύσαρκο παιδί θα γίνει παχύσαρκος ενήλικας.
Οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να προωθούν εναλλακτικές μορφές υγιεινής διατροφής, που επιβάλλεται πρώτα από όλα, να ακολουθούν οι ίδιοι. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τρώνε υγιεινά και να έχουν σωστές επιλογές, πάντοτε μέσα από την διατροφική πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
Μεγάλη προσοχή και έλεγχος επιβάλλεται και όσον αφορά τα προϊόντα που διατίθενται στα κυλικεία των σχολείων.
Για την αντιμετώπιση της παιδικής , αλλά και της παχυσαρκίας γενικότερα, δαπανώνται εκατομμύρια, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο ανησυχητικά προβλήματα. Άρα το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, ανεκτίμητο όμως για την υγεία των παιδιών.
Η παχυσαρκία προκαλεί στον οργανισμό πολλές επιπλοκές και αυξημένα προβλήματα. Πέραν όλων των άλλων ο παχύσαρκος άνθρωπος δυστυχώς απορρίπτεται από το κοινωνικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην κατάθλιψη.
Στον αντίποδα της παχυσαρκίας έχουμε το πρόβλημα της ψυχογενούς ανορεξίας, η οποία πλήττει κυρίως τα κορίτσια και είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών προτύπων που επιβάλλον τα αδύνατα μοντέλα ανθρώπων. Είναι μία νόσος που έχει δυσκολίες στην αντιμετώπισή της. Παράλληλα , όμως, υπάρχουν και οι διατροφικές διαταραχές που έχουν να κάνουν με την ψυχογενή βουλιμία και την επεισοδιακή υπερφαγία.
Τελικά σωστή και ισορροπημένη διατροφή από την μικρή ηλικία σημαίνει μακροβιότητα.
Στη χθεσινή ημερίδα τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι με αμείωτο ενδιαφέρον την παρακολούθησαν μέχρι τέλους, καλωσόρισε η επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Ν.Α. Λακωνίας Ν.Σ. Σοφία Ζυγά, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου π. Κυριάκος Αμανατίδης, ο Αντινομάρχης Γεώργιος Φωτεινάκος ( μετέφερε το μήνυμα του Νομάρχη Κωνσταντίνου Φούρκα), ο εκπρόσωπος του Δήμου Σπαρτιατών Δ. Σ. Παρασκευάς Καλομοίρης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Νίκος Καλογεράκος. Μηνύματα, επίσης, απέστειλαν οι Βουλευτές Παναγιώτης Σκανδαλάκης & Γρηγόρης Αποστολάκος.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
|