O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook
Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Κόσμος arrow Δελτίο Τύπου - 1η Γιορτή Βατικιώτικου Κρεμμυδιού
Δελτίο Τύπου - 1η Γιορτή Βατικιώτικου Κρεμμυδιού Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
17.09.14
kremidiΤο αυθεντικό βατικιώτικο κρεμμύδι αποτελεί όχι μόνο ένα έδεσμα υψηλής διατροφικής αξίας με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά παράλληλα και το πλέον αναγνωρίσιμο τοπικό προϊόν της περιοχής μας και είναι υποχρέωση όλων μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή και την ενίσχυση της παρουσίας του στις αγορές.
Ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα», τα τελευταία δύο χρόνια (καλοκαίρι 2012 και 2013) μέσω του περιπτέρου προβολής του βατικιώτικου κρεμμυδιού που διατηρούσε στην παραλία της Νεάπολης, προσπάθησε να προβάλλει το προϊόν κυρίως στους επισκέπτες της περιοχής και παράλληλα, να αναδείξει τις διαφορετικές μαγειρικές χρήσεις του.
 
 Η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα όμως εκ των πραγμάτων, η δυναμική της ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα, το καλοκαίρι του 2014 να νιώσουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, και να αναβαθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προβληθεί το βατικιώτικο κρεμμύδι, μέσα από την οργάνωση μίας ευρύτερης κλίμακας εκδήλωσης με πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία τόσο για το προϊόν όσο και για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, γεννήθηκε η ιδέα διοργάνωσης της 1ης Γιορτής για το αυθεντικό Βατικιώτικο κρεμμύδι η οποία όμως, δεν θα είχε αποσπασματικό χαρακτήρα αλλά θα αποτελούσε το πρώτο και κύριο βήμα για τη σταδιακή μετέξελιξή της σε ετήσιο θεσμό, με προκαθορισμένη περίοδο και τόπο διοργάνωσης.

kremmudi2
 
Η αρχική σκέψη γρήγορα μετουσιώθηκε σε ιδέα και η ιδέα σε ολοκληρωμένη πρόταση. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πεποίθησή μας πως το βατικιώτικο κρεμμύδι αφορά και είναι υπόθεση όλων των βατικιωτών, ο Σύνδεσμός μας  ξεκίνησε μία πρωτοβουλία επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας με όσο το δυνατόν περισσότερους τοπικούς φορείς και συλλόγους και ασφαλώς τη Δημοτική Αρχή. Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων ήταν ο πρώτος φορέας στον οποίο απευθυνθήκαμε και ο οποίος αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση συνεργασίας και αμέσως μετά, την πρόσκληση αποδέχτηκαν και συστρατεύτηκαν στον κοινό σκοπό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων, η Τουλίπα Γουλιμή, η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων «Ο Ξένιος Ζεύς» καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, ενώ, με χαρά υποδεχτήκαμε την ενεργό υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Δήμου Μονεμβασίας και της Δημ. Ενότητας Νεάπολης τους οποίους και ευχαριστούμε ήταν δίπλα μας και συνέβαλλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης. Η πρώτη γιορτή για το βατικιώτικο κρεμμύδι διοργανώθηκε το διήμερο 19 και 20 Αυγούστου (Τρίτη και Τετάρτη αντίστοιχα) στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης! Οι διοργανώτες αποφάσισαν η πρώτη ημέρα της γιορτής να έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα αναφορικά με το προϊόν στο πλαίσιο στοχευμένων ομιλιών, ενώ, η δεύτερη μέρα θα εστιάζε στο προϊόν από μία διαφορετική οπτική γωνία, αυτή της ανάδειξης των διαφορετικών μαγειρικών χρήσεων και της δημιουργίας ενός μεγάλου μπουφέ! Κοινός παρονομαστής και των δύο ημερών θα ήταν η καλλιτεχνική επένδυση έκαστης βραδιάς!

Η 1Η ΜΕΡΑ

Η έναρξη της γιορτής την Τρίτη 19 Αυγούστου έγινε από την ταμία του Συνδέσμου Νεαπολιτών κα. Φρόσω Δουμάνη, η οποία και ανέλαβε χρέη συντονίστριας της εκδήλωσης για την πρώτη ημέρα. Μετά το αρχικό καλωσόρισμα, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Ηρακλής Τριχείλης και η βουλευτής Λακωνίας κα. Φεβρωνία Πατριανάκου που απηύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό και αμέσως μετά, το λόγο έλαβαν οι 3 ομιλητές που κάλυψαν τη θεματική του βατικιώτικου κρεμμυδιού. Ειδικότερα: Η κα. Δρίβα Μαρία, Γεωπόνος του Δ. Μονεμβασίας εστίασε στο Βατικιώτικο κρεμμύδι και στην προσπάθεια χαρακτηρισμού του ως ΠΟΠ. Ο κ.  Γιάννης Ψαρράκης γ.γ του Συλλόγου <ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ> ανέπτυξε το θέμα: «Βατικιώτικο κρεμμύδι από το χθες στο σήμερα-προοπτικές», ενώ, ο κ.
Άγγελος Μιχαλέτος, Διατροφολόγος, εστίασε στη σημασία του κρεμμυδιού στη διατροφή μας! Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με πολύ χορό! Συγκεκριμένα,
τα χορευτικά συγκροτήματα Ελαφονήσου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασίας και φυσικά, του δικού μας (και συνδιοργανωτή) Πολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης να κερδίζουν τις εντυπώσεις και το ζεστό χειροκρότημα.
Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε το τηλεοπτικό συνεργείο της Δημόσιας Τηλεόρασης που κάλυψε την πρώτη βραδιά (και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαο Δασκαλάκη για τη συμβολή του) καθώς, το ραδιοφωνικό σταθμό Adelinfm που ήταν επίσης παρόν και κάλυψε εκτενώς τα τεκταινόμενα (στο ακόλουθο link μπορείτε να δείτε αναλυτικά https://www.youtube.com/watch?v=JmmgSpwT0MI και https://www.youtube.com/watch?v=X_D-j7RhUVM ) τον κ. Φώτη Κοντραφούρη και το Μουσικό Παλμό καθώς και το Ελλάδα tv!

Η 2Η ΜΕΡΑ

Τη δεύτερη μέρα της γιορτής του κρεμμυδιού αποφασίσαμε να μεταβούμε από το θεωρητικό στο περισσότερο πρακτικό και γαστρονομικό μέρος! Η κα. Δέσποινα Βαγγέλογλου, Πρόεδρος της ένωσης ενοικιαζομένων δωματίων «Ξένιος Ζεύς» ανέλαβε χρέη συντονιστή και καλωσόρισε τον κόσμο στη δεύτερη μέρα της γιορτής! Κύριος στόχος των διοργανωτών ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου μπουφέ που θα κατακλυζόταν από διαφορετικά φαγητά που (γλυκά και αλμυρά) που όλα όμως θα είχαν κάτι κοινό. Θα είχαν ως βασικό συστατικό το κρεμμύδι. Με αυτό τον τρόπο, οι επισκέπτες θα μπορούσαν όχι μόνο να γνωρίσουν τις διαφορετικές μαγειρικές χρήσεις του κρεμμυδιού αλλά παράλληλα, να αντιληφθούν έστω και συνειρμικά, πως το αυθεντικό βατικιώτικο κρεμμύδι δεν αποτελεί μόνο ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που έχουμε την τύχη να ευδοκιμεί στην περιοχή μας και μόνο, αλλά είναι και προϊόν που αξίζει την προσοχή και τη συμπαράσταση όλων μας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η προετοιμασία όλων αυτών των εδεσμάτων επέβαλλε τη συνεργασία και την εθελοντική εργασία πολλών ατόμων και με πολύ μεγάλη χαρά μας, διαπιστώσαμε πως συστρατεύτηκαν πολλές δυνάμεις! Γυναίκες από τα Βάτικα, εστιάτορες της περιοχής, επαγγελματίες μάγειρες όλοι μαζί έδωσαν τον καλύτερό τους αυτό και ο μπουφές…ετοιμάστηκε!
Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν και δημιούργησε πραγματικά συνωστισμό μπροστά από την κεντρική πλατεία!
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μία εξαιρετική συναυλία με τον κ. Πέτρο Τσολάκο, ο οποίος μας ταξίδεψε για παραπάνω από 2-μίση ώρες και τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ! Στο σημείο αυτό, θέλουμε από καρδιάς να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παραγωγούς μας που προσέφεραν τα κρεμμύδια, στους εστιάτορες και στις βατιιώτισσες γυναίκες που μαγείρεψαν, τον κ. Βασίλη Σταθάκη και τον πολιτιστικό σύλλογο Αγ. Αποστόλων για την οικονομική ενίσχυση καθώς και τον καλό φίλο κ. Γιώργο Παπούλια που μαγείρεψε μία εκπληκτική κρεμμυδόσουπα. Τέλος, πολλές ευχαριστίες στην κα. Γιώτα Κολυβοδιάκου και τον κ. Γιάννη Δελακοβία που έφτιαξαν τις αφίσες της εκδήλωσης!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η ολοκλήρωση της πρώτης γιορτής για το βατικιώτικο κρεμμύδι, βρήκε όλους τους συνδιοργανωτές ικανοποιημένους από το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση του κόσμου και πλέον, το ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επόμενη μέρα. Ο Σύνδεσμός μας, ως έχων την πρωτοβουλία διενέργειας της εν λόγω εκδήλωσης δηλώνει παρόν και για την επόμενη χρονιά και θα αναλάβει πάλι το ρόλο του συντονιστή και το μεγάλο στοίχημα ασφαλώς να είναι, η καθιέρωση της γιορτής του κρεμμυδιού μέσω της ετήσιας επανάληψής της και η μετεξέλιξή της σε θεσμό!
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.