O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πολιτισμός arrow Βραβείο εφηβικού βιβλίου στην Ελένη Σαραντίτη
Βραβείο εφηβικού βιβλίου στην Ελένη Σαραντίτη Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
15.04.14
eleni_sarantitiΗ Χαρούλα στους εφτά ουρανούς, το τελευταίο έργο της Ελένης Σαραντίτη,  απέσπασε το βραβείο εφηβικού βιβλίου στο πλαίσιο των ετήσιων Βραβείων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα / IBBY).
 Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα / IBBY). Η τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας απενεμήθησαν τα βραβεία για τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2013, πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
 Για τη βράβευσή της η Ελένη Σαραντίτη δήλωσε:
 
Στο έργο μου «Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς» εμφανίζονται διαρκώς η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη και η πίστη στον άνθρωπο και στα έργα του, πετώντας και κελαηδώντας στις σελίδες του σαν εξαίσια, εκθαμβωτικά πουλιά. Αυτό δίνει στο βιβλίο πραότητα και καθαρότητα. Αγάπησα την ηρωίδα μου, τη Χαρούλα, σαν παιδί μου· σαν κόρη μου.
Η Χαρούλα, φίλη της αφηγήτριας του βιβλίου –Ειρήνη το όνομά της– ήταν πλάσμα σπάνιο που εμφανίστηκε στη μικρή λακωνική πολιτεία φορτωμένη έναν σάκο ξεβαμμένο, κι έλαμψε η βεράντα του σπιτιού που θα τη στέγαζε. Σπίτι φίλων. Ο ναυτικός πατέρας, η μητέρα, ο αδελφός της έφηβης Θεσσαλονικιάς Χαρούλας είχαν απαχθεί, μαζί με το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, από Σομαλούς πειρατές. Η φιλική οικογένεια που τη φιλοξένησε της πρόσφερε όχι μόνο μια τεράστια αγκαλιά, αλλά και την καρδιά της. Το άξιζε βέβαια· πρόσωπο χαριτωμένο, γεμάτο αισθήματα. Γράφω σχετικώς στο βιβλίο μου: «Η κοπελίτσα που μας ήλθε από μακριά ήταν προικισμένη με την ομορφιά, την ηρεμία και την πραότητα που έχουν οι νεαρές αγίες στις τοιχογραφίες των παλιών, εγκαταλειμμένων εκκλησιών της Μεγαχώρας. Κάτι στα ολάνοιχτα στρογγυλά τους μάτια, κάτι στον πτυχωτό, παιδικό λαιμό, τα μια ιδέα αχτένιστα μαλλιά τους, τα αφράτα δάχτυλα των χεριών, οι γυμνοί και δυνατοί καρποί, κι άλλα ακόμη κάνουν τις σεπτές αγίες να δείχνουν έφηβες κοπελίτσες. Ανοιχτές και καλόκαρδες. Έτοιμες για φιλίες και για θυσίες». Σε αυτές έμοιαζε η Χαρούλα. Για μένα τελικώς, και για όσον καιρό γράφοντας την είχα εμπρός μου, ήταν του ρόδου μοσκοβόλημα. Ο ανθός των ημερών μου.
Έτσι η χαρά μου είναι διπλή, με τη βράβευση από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τους αναγνώστες, του βιβλίου μου: Βραβεύτηκε ένα καλογραμμένο –πιστεύω– βιβλίο, αλλά βραβεύτηκαν και τα ωραία, θερμά, πολύτιμα,ιδίως για τις μέρες μας, αισθήματα. Και επίσης εκείνο το λαμπρό αισθητικό και συγκινητικό εξώφυλλο της Φωτεινής Στεφανίδη που εικονίζει το ψυχικό κάλλος της Χαρούλας.
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.