O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player


Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Ελλάδα arrow Δυνατότητα συνεργασίας και στην ηλεκτρική ενέργεια
Δυνατότητα συνεργασίας και στην ηλεκτρική ενέργεια Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Gerardis Spyros   
23.04.08

logo22/04/08 10:33  , Αθήνα
Δυνατότητες συνεργασίας με την RWE, που μπορούν να επεκταθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εντός της Ελλάδας, προβλέπει το μνημόνιο που καλείται να εγκρίνει τη Μ.Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, που δημοσιεύεται τη Μ.Τρίτη στη Ναυτεμπορική, τα βασικά σημεία συνεργασίας εστιάζονται στη μελέτη:

 

* Κατασκευής και εκμετάλλευσης λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία, σε συνεργασία με την RWE (51%), και την Τιτάν (10%)

* Συνεργασίας στην προμήθεια φυσικού αερίου

* Συνεργασίας στην ανάπτυξη αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με 51% RWE και 49% τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ωστόσο, στο μνημόνιο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας των δύο εταιρειών, στην Ελλάδα Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:
«Τα μέρη συμφωνούν να αρχίσει η συνεργασία με τις δυνατότητες που εξειδικεύονται στα παραρτήματα 1 έως 3. Πέραν τούτου, η ΔΕΗ και η RWE θα αξιολογήσουν, επί ad hoc βάσεως, εμφανιζόμενες ευκαιρίες συνεργασίας που αφορούν ανάπτυξη θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα».
»Εξυπακούεται ότι περαιτέρω παραρτήματα μπορούν να προστεθούν μόλις διαπιστωθούν περαιτέρω πεδία συνεργασίας. Κάθε μέρος καλείται:

* Να αναγνωρίζει νέα έργα κατάλληλα για συνεργασία

* Να προτείνει τα νέα έργα προς το άλλο μέρος και

* ει δυνατόν τα μέρη να προβαίνουν στη συνομολόγηση ενος επιπλέον παραρτήματος στο παρόν Μνημόνιο».

Επίσης, στο μνημόνιο υπάρχει ειδική αναφορά για τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο εταιρειών στο θέματα του λιγνίτη.
Η ΔΕΗ αποδέχεται ότι η RWE «επιθυμεί να προσφέρει προς τη ΔΕΗ την εμπειρία της ειδικότερα, αλλά όχι περιοριστικά, στον τομέα της εξόρυξης λιγνίτη, της κατασκευής ενεργειακών σταθμών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» κ.λπ., «τα Μέρη προτίθενται να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αλληλοϋποστηριχθούν σε διάφορες περιοχές της αλυσίδας αξιών, όπως στην εξόρυξη, προμήθεια, παραγωγή, πώληση λιγνίτη και φυσικού αερίου κ.λπ.».

Την προώθηση των όσων περιλαμβάνει το μνημόνιο, θα αναλάβει κοινή ομάδα εργασίας. Αυτή θα συναντάται σε τακτά χρονικά διαστήματα με έργο τη διεκπεραίωση της αρχικής φάσης ανάπτυξης των έργων
Ειδικότερα, θα προχωρήσει στην παρουσίαση μιας λεπτομερούς αξιολόγησης των δυνατοτήτων, οι οποίες περιγράφονται στα παραρτήματα 1-3 (λιθανθρακική μονάδα Αλβανίας, φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και αποτίμησης των περαιτέρω δυνατοτήτων με βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Τα παραρτήματα

Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο των 3 παραρτημάτων, αυτά προβλέπουν τα εξής:

* Ανάπτυξη ανθρακικού σταθμού στην Αλβανία. Ο σταθμός θα έχει ισχύ 500-800MW και «θα χρησιμοποιείται εν μέρει για την κάλυψη των αναγκών της χώρας και εν μέρει για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά στην Ελλάδα».
»Τα μέρη συμφωνούν να διερευνήσουν τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας ευκαιρίας. Αν το αποτέλεσμα μιας μελέτης βιωσιμότητας είναι θετικό, θα για όλα τα μέρη, τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την υλοποίηση του έργου».

«Τα μέρη συμφωνούν να δώσουν το δικαίωμα στην εταιρεία ΤΙΤΑΝ ΑΕ να συμμετάσχει στην εταιρεία που θα ιδρυθεί για την υλοποίησή του με μερίδιο 10%. Ως εκ τούτου η συμμετοχή των μερών στην εταιρεία του έργου θα είναι RWE 51%, ΔΕΗ 39% και ΤΙΤΑΝ 10%».

Για την προώθηση των μελετών θα συσταθεί ομάδα έργου υπό την επίβλεψη της Κοινής Ομάδας Εργασίας, που θα υποβάλει πρόταση και χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιουλίου 2008.

* Ανάπτυξη δραστηριότητας στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

«Τα μέρη ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι διαθέτει δικαίωμα εξαγοράς μεριδίου 30% στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. H RWE ανακοινώνει ότι ο όμιλος RWE αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας LNG Adria και ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μεριδίου της Excelerate Energy, η οποία λειτουργεί σκάφη ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο) διαθέτοντας εξοπλισμό αεριοποίησης επί των σκαφών».
»Τα μέρη θα ορίσουν μία ομάδα αξιολόγησης κάτω από την επίβλεψη της ΚΟΕ προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού πιθανές δραστηριότητες στον τομέα του φα. στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2008».

* Ανάπτυξη έργων αιολικής ενέργειας

«Σεβόμενοι τις ήδη υφιστάμενες συνεργασίες που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έχει με άλλους συνεργάτες, τα μέρη ενδιαφέρονται να αξιολογήσουν τις δυνατότητες κατασκευής αιολικών πάρκων».
»Σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη νομοθεσία και την υφιστάμενη πρακτική, η RWE θα έχει μερίδιο 51% ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μερίδιο 49% στα εν λόγω έργα. Τα μέρη θα ορίσουν μία ομάδα αξιολόγησης κάτω από την επίβλεψη της ΚΟΕ, προκειμένου να αναπτύξουν χώρους για αιολικά πάρκα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2008».

 

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=893780

Τελευταία ανανέωση ( 23.04.08 )
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.