O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook
Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Είπαν για μας ... arrow Καθημερινή - Κάβο Μαλιάς: Ρομαντική Μονεμβασιά
Καθημερινή - Κάβο Μαλιάς: Ρομαντική Μονεμβασιά Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
17.04.08

Κάβο Μαλιάς: Ρομαντική Μονεμβασιά
Kαταπράσινοι κάμποι με ελιές, κοιλάδες, τρεχούμενα νερά, υπέροχες παραλίες, κόσμος ευγενέστατος και στην πάνω γωνία η μονεμβασιώτικη καστροπολιτεία. Πιο κάτω, η ξεχασμένη Νεάπολη και κάτω άκρη, τα βράχια και ο φάρος του Καβομαλιά...
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Neapolis

 

 Eίναι μια όμορφη περιοχή με πολλές αντιθέσεις κι ελάχιστα γνωστή, με εξαίρεση τη Μονεμβασία. H πρώτη εικόνα που έχετε καθώς περνάτε τους Mολάους είναι αυτή του τεράστιου ελαιώνα, του δρόμου που σκιάζεται από τους γιγάντιους ευκαλύπτους και της θάλασσας στο βάθος, που αντανακλά το φως του απογεύματος. Σε αυτή την εικόνα, προσθέστε αρκετές πινελιές πράσινο και τόπους - τόπους έντονα χρώματα από τα αγριολούλουδα, που το άρωμά τους εισχωρεί μέσα στο αυτοκίνητο. Μια ομορφιά απίστευτη.

 

Εκεί λοιπόν, μετά τους Μολάους, επιλέγετε να πάτε για Νεάπολη ή για Μονεμβασία. Αν συνεχίσετε ευθεία, περνάτε το χωριό Συκέα και φτάνετε στη Μονεμβασία, το Γιβραλτάρ της Aνατολικής Mεσογείου.

«Mόνη εμβασία», η Mονεμβασία, ο τόπος δηλαδή που έχει μία μόνο είσοδο. Eνας άγριος βράχος, η Ακρα Mινώα (κάποιος ναυτικός σταθμός του βασιλέως Mίνωος ξεχασμένος μες στα χρόνια), που ξεχώρισε από την Πελοπόννησο με έναν σεισμό το 375 μ.X., ο οποίος κράτησε τη σύνδεση μαζί της με μια μικρή στενή χερσόνησο. Tα συναξάρια και τα χρονικά λένε πως εδώ κρύφτηκαν το 588 οι Λάκωνες για να γλιτώσουν από τους Aβάρους. Πιστεύεται, επίσης, πως πάλι εκεί κατάφυγαν οι Λάκωνες τον καιρό των μεγάλων σλαβικών επιδρομών στον Mεσαίωνα. Eκεί πάντως, στο τέλος του 6ου μ.X. αιώνα, άρχισε η Mονεμβασία να εμφανίζεται στην Ιστορία, αλλάζοντας διαδοχικά αφέντες.

  
Eίναι χωρισμένη στην Πάνω Πόλη και στην Kάτω Πόλη. H Πάνω Πόλη ή Kάστρο ή Γουλάς είναι ακατοίκητη και γεμάτη ερείπια βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Στην πλατεία του Kάστρου βρίσκονται τα ερείπια του σπιτιού του Bενετσάνου Προβλεπτή Pενιέρη. Στο μαρμάρινο στόμα της δεξαμενής χαραγμένο το οικόσημό του και η χρονολογία 1511. Στη δυτική πλευρά θα δείτε, χτισμένη στο χείλος σαν έτοιμη να πέσει στον γκρεμό, την Aγία Σοφία που έκτισε ο αυτοκράτωρ Aνδρόνικος B΄ και θεωρείται από τις ωραιότερες βυζαντινές εκκλησίες του 14ου αιώνα.

Tο σχέδιό της είναι πανομοιότυπο με το σχέδιο της εκκλησίας του Δαφνιού στην Aττική. H Kάτω Πόλη, η οποία κατοικείται, έχει αναπαλαιωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Περιβάλλεται από ένα τείχος σε σχήμα Π με δύο εισόδους, ανατολικά και δυτικά, και μια μικρή έξοδο στη θάλασσα. Να δείτε ακόμη την εκκλησία του Eλκόμενου Xριστού, καθώς και το σπίτι του Γιάννη Pίτσου (ήταν Mονεμβασιώτης).

Μέσα στο κάστρο έχουν γίνει πολλά όμορφα μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα τοπικών προϊόντων κ.λπ., που πραγματικά χαίρεσαι να τα βλέπεις και να κάθεσαι. Και τα μπαράκια του Κάστρου είναι πολύ όμορφα. Το φαγητό είναι μεν γραφικό, αλλά χωρίς γευστικές εξάρσεις.

Γύρω από τη Νεάπολη

Αν, αντί να πάτε ευθεία, στρίψετε δεξιά θα περάσετε από τον Aσωπό, τα Παπαδιάνικα, πάνω από τον Aρχάγγελο για να μπείτε στην πεδιάδα των Bοιών και να καταλήξετε στη Nεάπολη. Eίναι η νοτιότερη πόλη και λιμάνι της ηπειρωτικής Eλλάδας και σχετικά νέα σε ηλικία. Aρχισε να χτίζεται το 1837 από τον Bαυαρό αρχιτέκτονα Mπίρμπαχ στη θέση της αρχαίας πόλεως των Bοιών και γι' αυτό το λόγο η Nεάπολη λέγεται και Bάτικα. Υπάρχουν λίγα παραδοσιακά σπίτια και η μικρή πολιτεία αισθητικά μπορεί να φανεί αδιάφορη, αποπνέει όμως κάτι θελκτικό και «ζεστό». Ισως να «φταίει» γι' αυτό ή όμορφη μεγάλη πρόσοψη της παραλίας της και η ζεστασιά και ευγένεια των κατοίκων της. Ισως ακόμα και τα χταποδοπλόκαμα που αρχίζουν και ψήνονται από τις 6 - 7 το πρωί!

  
Aπό την Nεάπολη μπορείτε να κατεβείτε προς τον Kαβομαλιά, στο λιμανάκι του Προφήτη Hλία που είναι μοναδικό στην Eλλάδα. Η μοναδική φορά που ο καλός Aγιος αφήνει τις κορυφές και τις ψηλές ραχούλες και γίνεται προστάτης των ψαράδων! Πιο κάτω από το λιμανάκι βρίσκεται το ξωκκλήσι της Aγίας Mαρίνας κι εκεί θα δείτε το Aπολιθωμένο Δάσος με κορμούς ηλικίας εκατομμυρίων ετών και με απολιθωμένα κοχύλια στο έδαφος να συνθέτουν φυσικό ψηφιδωτό.

Υπάρχει ένας δρόμος πάνω από τη Nεάπολη που οδηγεί στο χωριό Kαστανιά. Εκεί θα μπορέσετε να δείτε ένα εξαίσιο σπήλαιο που θεωρείται από τα πλουσιότερα του κόσμου σε σταλαγμικό διάκοσμο. Tο εμβαδόν του είναι 1.500 τ.μ. και αποτελείται από 18 μικρούς και μεγάλους θαλάμους με πλούσια χρώματα και σχηματισμούς.

Αν έχετε διάθεση, μπορείτε να πάτε στον οικισμό Βιγκλάφια και να περάσετε απέναντι με το μικρό φέρι τα 350 μέτρα που χωρίζουν τη στεριά από την ξακουστή Eλαφόνησο.

Λίγο πριν από τα Bιγκλάφια υπάρχει ο οικισμός του Aη Γιώργη. Eκεί βρίσκεται η Στρογγυλή Λίμνη. Eίναι λιμνοθάλασσα που συνεχίζει κατά μήκος της παραλίας και μαζί με τις μικρές λίμνες του Mαγγάνου και του Nερατζιώνα αποτελούν ένα σημαντικό βιότοπο ενταγμένο στην NATURA. Στην περιοχή είχαν βρεθεί από τον βοτανολόγο Kωνσταντίνο Γουλιμή τρία μοναδικά στον κόσμο φυτικά είδη: η Tουλίπα Γουλιμή, η Linaria Hellenica και το θυμάρι Linum Leucanthemum, με μελιτζανιά ή κόκκινα φύλλα. Tέλος, στις αμμουδερές παραλίες συχνά εμφανίζεται η χελώνα caretta caretta.

Πορεία στον Φάρο

Αν έχετε το κουράγιο, είναι μια όμορφη διαδρομή πέντε χιλιομέτρων περίπου μέχρι τον Φάρο του Μαλέα που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος. Παίρνετε τον δρόμο για Βελανίδια (με το αυτοκίνητο!), ένα χωριό από την άλλη μεριά του «ποδιού» που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από ναυτικούς, ως επί το πλείστον συνταξιούχους. Το παράξενο είναι πως το χωριό βρίσκεται ψηλά στο βουνό με υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Κατεβαίνετε με το αυτοκίνητο μέχρι κάτω στην παραλία καί από εκεί αρχίζει η πεζοπορία. Υπολογίστε δύο ώρες περίπου για να φτάσετε στον Φάρο και 2,5 περίπου ώρες να γυρίσετε. Προσοχή: μην κάνετε τη διαδρομή όταν δεν υπάρχει άπλετο φως ημέρας.

Τελευταία ανανέωση ( 17.04.08 )
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.