Της Υβέτ Βαρβαρέσου.
(αναδημοσίευση από το www.monemvasia.gr)
Κάποτε ο μοναδικός τρόπος για τους κατοίκους του νοτιότερου τμήματος του Δήμου Μονεμβασιάς να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας, ήταν από την θάλασσα. Η έλλειψη οδικού δικτύου και μέσων οδικής μεταφοράς, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν οι κάτοικοι αυτών των ακτών δεινοί θαλασσοπόροι...Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα....
...Όλο και περισσότεροι νέοι σηκώνουν πανιά και εμπνέονται από τους μεγαλύτερους, μερικοί δε απ’ τους οποίους έχουν διακριθεί σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο – ο Τάσος Γαβρίλης (χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1980), ο Σταύρος “Μέμος” Ψαρράκης και ο Νίκος Περράκης (πρωταθλητές σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς αγώνες) καθώς και άλλοι, (πρωταθλητές και μη), που είτε μεγάλωσαν στην περιοχή είτε κατάγονταν από εκεί σαν τον Ηλία Χατζηπαυλή επίσης ολυμπιονίκη (με καταγωγή της μητέρας του το Λάχι).
..Ο Τάσος Γαβρίλης ξεκίνησε στην ιστιοπλοΐα όταν η οικογένειά του μετακόμισε από την Νεάπολη στην Καστέλα του Πειραιά όταν ο Τάσος ήταν 12 χρονών."...Εκεί γράφτηκα στον ιστιοπλοϊκό τμήμα του Ολυμπιακού και ξεκίνησα με σκάφη τύπου Optimist. Συνέχισα στις κατηγορίες 420, Lightning, Dragon, και μετά με alt470....Σ΄ αυτή την κατηγορία σταθήκαμε άτυχοι αφού στη διαδικασία της πρόκρισης, ένα ατύχημα στο πόδι του συναθλητή μου στο σκάφος Νίκου Περάκη μας στέρησε τη συμμετοχή μας στην Ολυμπιάδα του 1976. (Ο Νίκος Περράκης τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα ανοιχτής θάλασσας στο Ναυτικό Όμιλο Bοιών). Μετά άρχισα να τρέχω σε διάφορες κατηγορίες ανοιχτής θάλασσας και μετεπήδησα στα Soling."...Ο Τάσος όμως είχε μια δεύτερη ευκαιρία για συμμετοχή σε Ολυμπιάδα, αυτή τη φορά μαζί με τον Τάσο Μπουντούρη και τον Άρη Ραπανάκη. Επέστρεψαν από τη Μόσχα με το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Soling...."Μετά έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Είχα τελειώσει ηλεκτρολόγος, είχα ταξιδέψει με τα πλοία για ένα χρόνο αλλά δεν μου άρεσε η εμπορική ναυτιλία, και τελικά με κράτησε η ιστιοπλοΐα," εξήγησε ο Τάσος, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια επαγγελματίας καπετάνιος ιστιοπλοϊκών σκαφών....Βοήθησε στην ίδρυση του ΝΟΒ με την εμπειρία του ως ιστιοπλόος και στις εγκαταστάσεις του ομίλου, που κτίστηκαν με εθελοντική εργασία από τους ιδρυτές του.“...Φέραμε προπονητές από τον Πειραιά, με πρώτο τον Γιώργο Γραμμένο. Αργότερα προσθέσαμε και μαθήματα ανοιχτής θάλασσας, αρχικά με τον Γιάννη Γιαπαλάκη.”Συνεχίζεται η προσπάθεια και για περισσότερα από 20 χρόνια, τα παιδιά του ομίλου έχουν συμμετάσχει σε πολλούς διασυλλογικούς και περιφερειακούς αγώνες, με αρκετές διακρίσεις....“Η περιοχή μας είναι ωραία για ιστιοπλοΐα, αλλά είναι για δυνατούς ιστιοπλόους,” προσθέτει ο Τάσος. “Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχουμε κατάλληλες λιμενικές υποδομές. Το πιο κοντινό στη Νεάπολη λιμάνι όπου μπορεί να δέσει κανείς με ασφάλεια είναι η Πλύτρα. Είναι πολύ δύσκολος ο ελλιμενισμός των σκαφών. Και στην Νεάπολη και στην Ελαφόνησο. Η περιοχή είναι για καλούς ιστιοπλόους που μπορούν να σώσουν το σκάφος τους αν χρειαστεί
.”***ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ
...Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί ναυτικοί όμιλοι στην περιοχή για να μυείται η νεότερη γενιά στη τέχνη της ναυτοσύνης.
...Οι ακτές του νοτιότερου τμήματος της Λακωνίας, με τις απότομες πλαγίες στο Μυρτώο Πέλαγος, τους γκρεμούς του Καβομαλιά και τους γραφικούς κολπίσκους στο Λακωνικό Κόλπο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκμάθηση του αθλήματος.
...Μαθήματα ιστιοπλοΐας παραδίδονται στο Ναυταθλητικό Σύλλογο Ελιάς, στο Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μονεμβασιάς και στο Ναυτικό Όμιλο Βοιών στη Νεάπολη.
***ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
...Στην περιοχή Βοιών
Στο μώλο της Νεάπολης υπάρχει παροχή νερού.
Περιορισμένος χώρος για μικρά σκάφη υπάρχει στο λιμανάκι της Νεάπολης.
Υπάρχει αγκυροβόλιο στο Παλαιόκαστρο, και ένας μικρός μώλος που χρησιμοποιείται από εμπορικά σκάφη.
Κατασκευάζονται αλιευτικά καταφύγια στον Προφήτη Ηλία και στα Βελανίδια.
Στην περιοχή των Βοιών γλίστρες για μικρά σκάφη υπάρχουν στο λιμανάκι της Νεάπολης, δεξιά από τον προβλήτα στα Βιγκλάφια, στον Προφήτη Ηλία, και στο Μαραθιά.
...Στην περιοχή Κυπαρισσίου...
...Στο Κυπαρίσσι υπάρχουν 2 μικροί μώλοι δεξιά και αριστερά του κόλπου, στο Γέρακα επίσης υπάρχει προφυλαγμένος μώλος και γλίστρα για μικρά σκάφη.
...Στην περιοχή Ασωπού
Υπάρχει προφυλαγμένος μώλος στη Πλύτρα. 'Εχει εγκριθεί και η κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών. Γλίστρες για μικρά σκάφη υπάρχουν στην Πλύτρα και στην παραλία Δαιμονιάς.
...Στην περιοχή Μονεμβασιάς
Στην Μονεμβασιά υπάρχει μώλος στη βόρεια πλευρά της γέφυρας, και μια μαρίνα στην νότια πλευρά, η οποία είναι η πιο οργανωμένη επιλογή, αν και έχει υποστεί κάποιες ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα.
...Στην περιοχή Ελιάς
Υπάρχει μώλος για τα αλιευτικά κυρίως, καθώς και γλίστρα για μικρά σκάφη.
***Παροχή καυσίμου σε βυτίο από πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής υπάρχει στην Πλύτρα (τηλ. 27320 82313, 27320 82747 ή 6944508731 και 27320 82067 \[ο τελευταίος έχει την δυνατότητα να φέρει καύσιμα στο Γέρακα και στο Κυπαρίσσι κατόπιν συνεννόησης]), Μονεμβασιά (τηλ. 27320 61162), και Νεάπολη (τηλ. 27340 29019, 27340 47678)...[I](Δελτίο Τύπου από Δήμο Μονεμβασίας)
|