O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δημοτικά - Νομαρχιακά arrow Ομόφωνα ιστορικό και διατηρητέο μνημείο το «Έργο»
Ομόφωνα ιστορικό και διατηρητέο μνημείο το «Έργο» Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
30.04.12

image2084Σε ομόφωνη απόφαση για τον χαρακτηρισμό του πρώην Γερμανικού Παρατηρητηρίου που βρίσκεται στα Βελανίδια Βοιών, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασιάς.

 Όλο το ιστορικό έχει ως εξής

  

Ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών Η Μυρτιδιώτισσα μετά τον χαρακτηρισμό του Φάρου Μαλέα ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου ανέλαβε ενέργειες διάσωσης και ανάδειξης του π. Γερμανικού ναυτικού Παρατηρητηρίου. Την 17/4/2007 απέστειλε επιστολή στον Ακόλουθο Άμυνας της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ζητώντας να αποσταλούν τυχόν σχέδια και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία υπήρχε σχετικά.

Το Ομοσπονδιακό  Αρχείο δεν ήταν σε θέση να  παράσχει αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα πληροφοριακά στοιχεία αναφορικά με το παρατηρητήριο του Β ΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ακρωτήριο Μαλέας της Λακωνίας, αφού τα περισσότερα από τα αρχεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αυτού του είδους , είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του , είτε κατά την αποχώρηση των εκάστοτε γερμανικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές. Όπως τονίσθηκε από τον Ακόλουθο ‘Άμυνας, ειδικά για ναυτικά παρατηρητήρια , δεν έχει δυστυχώς διασωθεί απολύτως τίποτε.

    Εν συνεχεία ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού  με επιστολή και ζήτησε τον χαρακτηρισμό του ως Ιστορικού και διατηρητέου μνημείου . Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου το Υπουργείο Πολιτισμού τότε ενήργησε άψογα ‘Η ευχάριστη έκπληξη ήταν για εμάς όταν ο κ. Στεφάνου Ιωάννης  (τμηματάρχης στη Διεύθυνση Νεωτέρων μνημείων του ΥΠΠΟ)  επισκέφτηκε το παρατηρητήριο  προκειμένου να  δημιουργήσει τα τοπογραφικά διαγράμματα που δυστυχώς δεν υπήρχαν.  Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η προσφορά  του και ο τρόπος εργασίας  αντανακλά το πλήθος των υπαλλήλων  στο Υπουργείο Πολιτισμού . Άνθρωποι πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, να σε καθοδηγήσουν αλλά και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς’

     Τέλη Μαΐου λοιπόν του 2009 η αρμόδια διεύθυνση έστειλε την  θετική εισήγησή της στους  φορείς εκείνους που  θα μπορούσαν να υποβάλλουν τα δικά τους σχόλια.

Ο Δήμος Βοιών τότε και το Τοπικό συμβούλιο Δ.Δ Βελανιδίων ομόφωνα συμφώνησε με την εισήγηση του ΥΠΠΟ, ενώ απέστειλαν και αντίστοιχες αποφάσεις οι οποίες συνόδευσαν την επιστολή του Συνδέσμου Βελανιδιωτών.

Την 29/5/2009 η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ εισηγήθηκε θετικά στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 27η Αυγούστου 2009, το θέμα αναβλήθηκε προκειμένου να λυθεί το καθεστώς κυριότητας.

    Ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών προώθησε το αίτημα στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Μονεμβασιάς κ. Ηρακλή Τριχείλη και τον Αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουτσονικολή (Δημοτική ενότητα Βοιών) αρχές του 2011.

     Αφού πληροφορηθήκαμε από τον κ. Χαράλαμπο Κουτσονικολή οτι το π. γερμανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο ανήκει επίσημα στο Δήμο Μονεμβασιάς αποστείλαμε νέα επιστολή στον Δήμαρχο Μονεμβασιάς ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα με αποτέλεσμα την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επιστολή αίτηση που απεστάλη στον Δήμαρχο Μονεμβασιάς η οποία περιέχει όλη σχεδόν την αλληλογραφία

 

   Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος και κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα δούμε να αναστήνεται μετά τον Φάρο του Καβομαλιά και το π. Γερμανικό παρατηρητήριο.

 

 

Πηγή : www.capemaleas.eu 

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2022 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.