O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δημοτικά - Νομαρχιακά arrow Ο «Σκαραμαγκάς» των Βοιών
Ο «Σκαραμαγκάς» των Βοιών Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 11
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Giorgos Anastasakis   
28.03.12
logo-new(Αναδημοσιέυση από τον Λακωνικό Τύπο 28/03/2012) Γράφει ο Παρατατικός
Το καλύτερό μου ούζο… στη Νεάπολη. Μια φορά το μήνα, ανυπερθέτως. Παλιά συνήθεια, γιατί και τους ανθρώπους της αγαπώ και τον τόπο. Κείνο το «αγκυροβόλιο» όμως, στο λαιμό μού κάθεται.

Μου χαλάει τη… φωτογραφία, κάθε… που φρενάρω πάνω στο τελευταίο ψήλωμα, για νʼ αγναντέψω το Λαφονήσι και τα Κύθηρα και το… θαλασσί όσο πιάνει το μάτι στʼ ανατολικά μου.
Δεν πήγα μια φορά, τα τελευταία χρόνια, και να ʼναι ο όρμος «καθαρός» από καράβια. Δώδεκα… μέτρησα τις προάλλες. Σκέτος …Σκαραμαγκάς!

 

Για την αισθητική ρύπανση μιλώ. Γιατί την…άλλη, τη βιολογική δεν τη βλέπεις. Τη «διαισθάνεσαι», μόλις πιάσεις τραπέζι στην παραλία και…φας στη μούρη απέναντί σου τα «γκαζάδικα» και τα «φορτηγά» κι ακούσεις τους ντόπιους να μιλάνε, για λαδιές στη θάλασσα, για οξυγονοκολλήσεις και για… «τίς είδε τι… επικίνδυνα φορτία».
Είναι και κακάσχημα… πανάθεμά τα. Σαν σκουριασμένα φαντάζουν από μακριά τα περισσότερα, σαν βρώμικα (και μόνο που τα βλέπεις), σαν… ξένα πράγματα μέσα στη «θαλασσογραφία» του όρμου με φόντο την Ελαφόνησο και το Τσιρίγο.
Η αισθητική…όμως, πάει μαζί με την τουριστική «ρύπανση», που τη λένε και οικονομική… οι άνθρωποι με τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και βέβαια οι ψαράδες. Κι έχουν δίκιο.
Έχουν δίκιο οι Βατικιώτες. Από τη μια η Καλλικρατική αποδυνάμωση, από την άλλη το αγκυροβόλιο και η κρίση. Τους έπεσαν μαζεμένα.
Πάμε όμως και παραπέρα…
Στην αρχαιολογική «ρύπανση». Ποιος μπορεί να διασφαλίσει την προστασία της βυθισμένης πολιτείας (εποχής του χαλκού, από τις παλαιότερες στον κόσμο), το γνωστό Παυλοπέτρι, που ελάχιστα απέχει από τις ποντισμένες άγκυρες των πλοίων; Μια φορά γίνεται η ζημιά!
Πάμε και στην… κλασσική, την οικολογική ρύπανση. Μετρήσιμη και μη… Σκεφθείτε, ότι στη διάρκεια ενός έτους αγκυροβολούν στον κόλπο 400 περίπου πλοία, με χρόνο παραμονής από μια μέρα έως εβδομάδες. Έχει συμβεί να καταφύγουν λόγω καιρού και 30 σε μια μέρα. Και μόνο να… φτύσουνε τα πληρώματά τους στη θάλασσα, αρκεί….
Φανταστείτε τώρα… μικροεπισκευές και υφαλοκαθαρισμούς και λιπαντικά και ό,τι άλλο…με την ευκαιρία που είναι αραγμένοι. Γιατί, ποιος τους βλέπει …
Άσε που σε πολλά σημεία ο βυθός έχει αυλακιές από τις άγκυρες, λες και του έχουν κάνει βαθιά άροση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για το οικοσύστημά του.
Θυμός με πιάνει στη σκέψη ότι μπορεί … «να πάθει κάτι» ο Βοιατικός ή η μοναδική παραλία του Σίμου! Ήδη η θαλάσσια περιοχή επιβαρύνεται οικολογικά από τα 150 περίπου πλοία που περνάνε κάθε 24ωρο από τον Καβομαλιά.
Το χειρότερο όμως που φοβάμαι κι ούτε θέλω να το σκέφτομαι, είναι η πιθανότητα να βυθιστεί μέσα στον όρμο (όπως έχει γίνει στην Πύλο) ένα από τα αγκυροβολημένα καράβια. Εφιαλτικό το σενάριο και γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό, αν το φορτίο του είναι… τοξικό ή έστω απλώς ρυπογόνο.
Τότε, μόνο θα «διώξουν» οι αρμόδιοι από τη Νεάπολη τα «δεξαμενόπλοια»!!... Σε μια νύχτα… Πάγια και ελληνικότατη πολιτική.
Και την άλλη μέρα θα ανασκουμπωθούν και θα καθαρίσουν το «τοπίο» από την…ηθική «ρύπανση», που τη λέμε και «συμφέροντα των ολίγων»… Πάμφθηνο έως τζάμπα -σου λέει- το παρκάρισμα των πλοίων στον κόλπο!
Ήθελα να ʼξερα ποιος έφερε εδώ τα τάνκερς. Ποιος πρότεινε το χώρο, ή ποιος δεν είπε « όχι» από την αρχή. Από το ʼ93 που άρχισε να τα «διώχνει» η Πύλος! Γιατί όποιος και να ʼναι… έγινε εχθρός μου.
Δεν περίμεναν βέβαια από μένα οι Νεαπολίτες νʼ αναδείξω το θέμα. Το έχουν παλέψει με κάθε τρόπο.
Κινητοποιήθηκαν οι φορείς της περιοχής, έφτιαξαν επιτροπή, ανίχνευσαν το θέμα νομικά και υπηρεσιακά, υπέβαλαν υπομνήματα, τσακώθηκαν και ελαφρώς μεταξύ τους (όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε… μέτωπο αγώνος).
Τα πλοία όμως… ακούνητα!
Ποιος ξέρει σε ποιο συρτάρι έχει… αγκυροβολήσει ο φάκελος «Όρμος των Βοιών» και έχει αρχίσει να μαζεύει τη σκόνη της αναρμοδιότητας των αρμοδίων!
Βέβαια, κάπου πρέπει νʼ αράξουνε και τα πλεούμενα. Το καταλαβαίνω. Και τα «βολεύει» ο όρμος. Κι αυτό το καταλαβαίνω. Σίγουρα όμως δεν μπορούνε να πάνε κάπου αλλού; Κι αν μπορούν, γιατί να μην τα «βοηθήσουμε» να πάνε;
Δεν εννοώ, αυτό που γίνεται με το σκουπιδότοπο, που κανένα χωριό δεν τον θέλει κοντά του… Εννοώ κάποιο σημείο, που η αγκυροβολία μπορεί να μην είναι τόσο βολική , αλλά δε θα ζημιώνει κανένα. Ή θα ζημιώνει λίγο.
Τι με κόφτει εμένα, θα μου πεις. Πράγματι, μπήκα σε ξένα οικόπεδα. Ούτε από τη νομοθεσία περί διεθνών αγκυροβολίων γνωρίζω ούτε αν είναι νόμιμη η transit και η πολυήμερη παραμονή των πλοίων στον όρμο για να φυλαχτούν από τον καιρό ή για να περιμένουν ναύλο ή για ανεφοδιασμό και επισκευαστικές εργασίες. Ούτε κι από ευθύνες… των Λιμεναρχείων έχω ιδέα.
Είμαι όμως ο… επισκέπτης. Είμαι ένα «κάτι τι» από τον τουρισμό των Βοιών. Οπότε… θα το πω απλά:
Πηγαίνοντας για Αθήνα, ποτέ δε θα σταματήσω στο Σκαραμαγκά να πιω ούζο!!


 

Τελευταία ανανέωση ( 28.03.12 )
 

Comments  

 
#38 Ιάσονας 2012-04-01 08:16
...Τέλος, το τι αποτελεί ποιότητα ζωής είναι σίγουρα διαφορετικό για τον καθένα. Προς το παρόν, δεν έχω συναντήσει κάποιον από το Πέραμα ή την Ελευσίνα που να υποστηρίζει ότι διαθέτει ποιότητα ζωής! Αν έχεις γνωρίσει εσύ, να τον καλέσουμε κι αυτόν στα ούζα, γιατί σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη επιχειρηματολογ ία του! Πιο ενδιαφέρουσα κι απ' τη δικιά σου κι απ' τη δικιά μου
Quote
 
 
#37 Ιάσονας 2012-04-01 08:15
Από την άλλη, οι λόγοι της αστυφιλίας είναι εντελώς διαφορετικοί απ' αυτούς που περιγράφεις. Αν μπεις στο λήμμα "αστυφιλία" σε μια οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια θα το διαπιστώσεις.
Quote
 
 
#36 Ιάσονας 2012-04-01 08:15
Φίλε Παναγιώτη. Κι εγώ παρακολουθώ χρόνια την κουβέντα. Επίτρεψέ μου να πιστεύω, ως ασχολούμενος και με τα μαθηματικά ένεκα επαγγέλματος, ότι 1 + 1 = 2. Δηλαδή: το ποιος είναι μειοψηφία και το ποιος πλειοψηφία, δεν μπορεί να είναι υποκειμενικό! Αν είναι έτσι, τότε να πετάξουμε τα μαθηματικά στη χωματερή και να επιστρέψουμε στις σπηλιές μας! Όσο για την "κακή ανάπτυξη", ήδη υφίσταται. Και αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι ο κόσμος αντιδρά.
Quote
 
 
#35 Panagiotis Kranidiotis 2012-03-31 18:07
Φίλε Ιάσωνα την κουβέντα την παρακολούθησα και και την παρακολούθώ χρόνια, απλά ο καθένας έχει την άποψή του. Όσο για το πόσοι έχουν την μια άποψη ή την άλλη είναι τελείως υποκειμενικό. Σίγουρα περισσότερη δημοσιότητα έχει ο κόσμος που είναι αντίθετος. Πίστεψε όμως μια μέρα αν θα γίνει η όποια "κακή" ανάπτυξη θα δείς πόσοι θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Και τότε να είσαι έτοιμος για μεγάλη απογοήτευση.

Ο κόσμος θέλει να έχει ένα καλό επίπεδο ζωής. Και το καλό επίπεδο ζωής έρχεται αφενός από το περιβάλλον που ζεί, αφετέρου και κυριότερα από την οικονομική του κατάσταση. Αν ίσχυε κάτι άλλο θα θέλαμε να μεταναστεύσουμε όλοι στον Αμαζόνιο. Αντίθετα βλέπεις ότι οι άνθρωποι μετακινούνται αιώνες τώρα προς οργανωμένα αστικά περιβάλλοντα. Κάτι λέει αυτό νομίζω. Πρόσεξε. Και Αστικά και Οργανωμένα. Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να το καταλάβουν.

Αυτό που θα έπρεπε να διεκδικεί ο κόσμος θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου αστικού περιβάλλοντος που να του παρέχει τις ανέσεις που πρέπει να έχει ο άνθρωπος εν έτη 2012. Αυτό που έπρεπε να ζητά είναι ορθολογιστικός και παραγωγικός σχεδιασμός της περιοχής. Και αυτό με λουδίτικες εμμονές δεν μπορεί να γίνει.

τα υπόλοιπα στα ούζα. σε περιμένουμε
Quote
 
 
#34 Roula 2012-03-31 00:13
Quoting Panagiotis Kranidiotis:
Ενδιαφέρουσα πάντως συζήτηση. Άντε από Μ. Δευτέρα να την κάνουμε και στο χωριό :). Για όποιους μη γηγενεις ελάτε στο χωριό για ούζα, μπαλιά και καλή κουβέντα το Πάσχα.

Παναγιώτη με κάλυψες πλήρως...τα λέμε το Πάσχα με το καλό..
Quote
 
 
#33 Panagiotis Kranidiotis 2012-03-30 23:51
Ενδιαφέρουσα πάντως συζήτηση. Άντε από Μ. Δευτέρα να την κάνουμε και στο χωριό :). Για όποιους μη γηγενεις ελάτε στο χωριό για ούζα, μπαλιά και καλή κουβέντα το Πάσχα.
Quote
 
 
#32 Panagiotis Kranidiotis 2012-03-30 23:46
Σχετικά με το θέμα του Περάματος ας σταματήσει ο λαϊκισμός και η καραμέλα. Ας καταλάβουμε ότι τα Βάτικα μαραζώνουν. Αν όποιοι έχουν τα οράματα για "άλλη" (δεν εχω καταλάβει πια είναι αυτή αλλά τέλωσπάντων) ανάπτυξη ας βγούν μπροστά με τα κεφάλαιά τους και ας επενδύσουν στο όραμα που ευαγγελίζονται.

Αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι σε μια περιοχή υπάρχει μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας . Ακόμα και στο πιο όμορφο νησί του Αιγαίου κάπου υπάρχει μια γεννήτρια που κάνει απίστευτο θόρυβο, που καίει αντιπαραγωγικά πετρέλαιο για να μπορεί η ζωή και ο τουρισμός να ανθίζει στο νησί.

Στα Βάτικα μπορούν αν θέλουν όλα να υπάρχουν. Ακόμα και εργοστάσιο. Μακάρι να υπάρξει. Να υπάρξει και να υπάρχει η δυνατότητα παροχής σοβαρής ποιότητας ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις στην περιοχή.
Quote
 
 
#31 Panagiotis Kranidiotis 2012-03-30 23:41
Κύριοι και κυρίες σε αυτό που καταλήγουμε είναι ότι εκτός από Ιάσωνες και επιτροπές αγώνα υπάρχουν και Ρούλες και Χίλωνες. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν όλες οι απόψεις. Και σίγουρα ότι κάποιοι στα Βάτικα είτε που ενδιαφέρονται για τα Βάτικα να έβλεπαν θετικά μια προοπτική ανάπτυξης των τροφοδοσιών πλοίων με προϋπόθεση να τηρούντο οι κανόνες. Ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περιοδο. Και στην τελική καλά τα σχέδια αλλά κάποιοι επενδύουν με πραγματικά λεφτά και κάνουν μια επένδυση. Ας γίνουν όχημα ανάπτυξης και όχι αντίπαλος για την εκτόνωση μιας επαναστατικής γυμναστικής.
Quote
 
 
#30 Ιάσονας 2012-03-30 15:13
Όχι, καλή μου. Δεν καταλήγουμε στο ότι υπάρχουν αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα. Καταλήγουμε στο ότι στην περιοχή μας υπάρχει μια "ωρολογιακή βόμβα" που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει με την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Νεάπολη. Καταλήγουμε στο ότι εκτός από την οπτική υπάρχει και περιβαλλοντική σοβαρότατη επιβάρυνση για τον τόπο, που σίγουρα, αν συνεχιστεί, θα εμποδίσει οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάπτυξης. Αλλά τα υπόλοιπα ελπίζω κι εγώ από κοντά, όταν επιδιώξω να σας γνωρίσω και τους δύο, το Πάσχα! Μέχρι τότε, να περνάτε καλά. Keep thinking.
Quote
 
 
#29 Delacovias Ioannis 2012-03-30 13:10
Quoting Delacovias Ioannis:
Quoting Roula:
Quoting Ιάσονας:
Αγαπητή Ρούλα. Εξήγησα αναλυτικά προηγουμένως γιατί δεν είδες και δεν είδαμε καμία ανάπτυξη προς την κατεύθυνση του τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια. Και να είσαι σίγουρη πως δεν θα δούμε, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση κι όσο δεν υπάρχει βούληση από την κεντρική διοίκηση να διορθωθεί. Όσο για τα άλλα μέρη όπου προσεγγίζουν τα πλοία για ανεφοδιασμούς, επισκευές και τα λοιπά, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι εκεί υπάρχουν Ειδικοί Κανονισμοί Λιμένος και, άρα, έλεγχος. Και, βεβαίως, τα μέρη αυτά δεν φιλοδοξουν -όπως εμείς- να γίνουν τουριστικοί πόλοι έλξης! Έχουν αποδεχτεί ότι αυτό το "τρένο" το 'χουν χάσει προ πολλού... Αλλά θα ήταν πολύ ωραία, πράγματι, να τα λέγαμε από κοντά. Στο πλαίσιο, ίσως, της ανοιχτής συζήτησης που λέγαμε.


Συνεπώς καταλήγουμε ότι υπάρχουν αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα και δεν πρόκειται για οπτική ρύπανση και τα λοιπά. Οι κανονισμοί μπορούν να απαιτηθούν να εφαρμοστούν σε κάθε περιοχή και κατ' επέκταση και στη δική μας.


Παρεπιπτόντως κάτι ωραίο που μου ήρθε τώρα.

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23521&subid=2&pubid=26462948


Καλό απόγευμα σε όλους. Φεύγουμε για χωριό. Ρούλα θα τα πούμε κάτω το Πάσχα
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2022 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.