Η πρώτη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα (Χωρίς τη σύμπραξη των δικών μας, «Κατοχές» δεν γίνονται…) Του Μηνά Αναστασάκη
Η πρώτη γερμανική-βαυαρική κατοχή στην Ελλάδα άρχισε το 1833, όταν πάτησε το πόδι του ο Όθωνας στην πατρίδα μας, συγκεκριμένα όταν ήλθε στο Ναύπλιο, στις 18/1/1833. Βασιλιάς στην Ελλάδα έγινε σε ηλικία μόλις 17 ετών, κατόπιν επιλογής του από τις λεγόμενες Προστάτιδες Δυνάμεις και με τα παρακάλια Ελλήνων. Τέτοιες ήταν τότε οι ιστορικές συνθήκες.Για να στερεώσει την εξουσία του στη χώρα μας ο Όθων έφερε μαζί του μέγα πλήθος (αλλόδοξων) συμπατριωτών του, ως ακολούθως:«Απήλθεν εκ Μονάχου την 24 Νοεμβρίου 1832 και αφίκετο εις την τότε πρωτεύουσαν της Ελλάδος Ναύπλιον την 18 Ιανουαρίου 1833, συνοδευόμενος υπό πολυπληθούς στρατιωτικού και πολιτικού επιτελείου Βαυαρών, τελούντων υπό την προεδρίαν του κόμιτος Ιωσήφ Λουδοβίκου φον Άρμανσπεργ και ακολουθούμενος υπό βαυαρικού στρατού εκ τριών πεζικών συνταγμάτων, δύο ιλών ιππικού και μιας πυροβολαρχίας 3850 ανδρών…»
Λόγω του νεαρού της ηλικίας του (ήταν ένα καλομαθημένο με νταντάδες και βούτυρα αρχοντόπουλο της Ευρώπης), την Ελλάδα άρχισε να κυβερνά η διαβόητη Αντιβασιλεία:
… Η αντιβασιλεία, ήτις ουσιαστικώς συνεκέντρωσεν εις χείρας της την κυβέρνησιν της χώρας, επετελέσθη εκ πέντε Βαυαρών, του Άρμανσπεργ ως προέδρου και των Μάουερ, Έϋδεκε, Γρένερ και Άβελ ως μελών…»
Όταν ενηλικιώθηκε ο Όθων, έκανε Πρωθυπουργό της δύσμοιρης χώρας μας τον προαναφερθέντα Άρμανσπεργ! Η ιδιόμορφη έτσι κατοχή της χώρας μας είχε αρχίσει. Η Ελλάδα ήταν ήδη χρεωμένη, από το έτος 1827! Λίγες είναι οι σχετικές διαφορές μεταξύ εκείνων των γεγονότων και των σημερινών, του καιρού μας.
Οι Γερμανοί του Όθωνα σφίγγουν τα λουριά των Ελλήνων…
Η υποδοχή του Όθωνα στο Ναύπλιο ήταν πολυπληθής και ενθουσιώδης. Φτάσανε οι Έλληνες να πέσουν με τα ρούχα στη θάλασσα του Ναυπλίου για να βγάλουν το βασιλιά έξω, σηκωτό, με τη βάρκα του!
Μόλις εβγήκε, τελοσπάντων, ο Όθων από τη βάρκα «Πήγε στο Σαράγι. Εκάθησε εις τον θρόνον. Δεξιά του ίστατο ο Άρμασπεργ και αριστερά του τα άλλα μέλη της Αντιβασιλείας και όλοι οι σημαντικοί Έλληνες [τα μεγάλα τζάκια]. Ο Βασιλεύς είπεν εις όλους: «Έλληνες, δεν επιθυμώ τίποτε από σας παρά μόνον υποταγή και θέλω σας ευτυχήση…»
Γρήγορα οι Γερμανοί αρχίζουν να σφίγγουν τα λουριά των Ελλήνων:
- Τους αλλάζουν το νόμισμα.
- Διαλύουν τα κατάλοιπα των στρατιωτικών σχηματισμών των αγωνιστών του 1821.
- Αποκόπτουν σιγά σιγά οι Γερμανοί τους Έλληνες από τη χριστιανική τους Παράδοση δια της διαλύσεως μεγάλου αριθμού Ιερών Μονών κλπ.
- Αστυνομία λογοκρισίας για τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία.
- Βάζουν φόρους για τις καμήλες, τα βουβάλια, τα βόδια, τα πρόβατα και τις γίδες. Φόρους επίσης για τους χοίρους και τα γαϊδουράκια.
Οι Γερμανοί στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο…
Είναι γνωστή η συμβολή των Γερμανών στην καταστροφή της ελληνικής Μικράς Ασίας κατά το 1922 κτλ. Είναι επίσης πολύ γνωστές οι καταστροφές, οι εκτελέσεις ομήρων και οι αρπαγές των προϊόντων μας κατά τα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής 1941-1945.
Θα ήθελα εδώ να παραθέσω κάτι περισσότερο, μια μαρτυρία. Κατά το έτος 1960 έτυχε να γνωρίσω -στο σπίτι της, κάπου στο Κολωνάκι- την άλλοτε καλύτερη φιλενάδα του Ιταλού στρατιωτικού Διοικητή Ελλάδος, στρατηγού Τζελόζο. Μου διηγήθηκε πολλά. Στους τοίχους του σαλονιού της είχε φωτογραφίες με Ιταλούς και Γερμανούς με πολιτικά και στολή. Ήταν από τις εκδρομές που έκαναν μαζί κατά τη διάρκεια της κατοχής στα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας. Όταν η κουβέντα ζεστάθηκε για καλά, μου είπε επίσης: «… Πολλά σπίτια του Κολωνακίου, του Ψυχικού και της Κηφισιάς ήταν για μας ανοιχτά [για τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τις φιλενάδες τους]… Και δεν έλειπαν από τα τραπέζια που μας παρέθεταν, τʼ αρνάκια, τα μπαρμπούνια και οι αστακοί…».
Πράγματι, μετά την απελευθέρωση, σʼ ένα σπίτι της οδού Τσακάλωφ του Κολωνακίου των Αθηνών, σπίτι οικονομικού συνεργάτη των Γερμανών, κατασχέθηκαν από τις τότε Αρχές περί τις 70 οκάδες χρυσού και περί τις 400 οκάδες καθαρού ασημιού…
Γιʼ αυτό σας λέω, ξενικές «κατοχές» χωρίς ντόπιους συνεργάτες δεν γίνονται.
(Τα σχόλια και οι συνειρμοί είναι δικά σας)
Πηγή: Λακωνικός Τύπος - www.lakonikos.gr
|
Comments
Πάντα εύστοχος και τεκμηριωμένος !
RSS feed for comments to this post.