O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δημοτικά - Νομαρχιακά arrow Απολογισμός Δήμου Βοιών οκταετίας 2003-2010
Απολογισμός Δήμου Βοιών οκταετίας 2003-2010 Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
22.07.11

dimarxosΛάβαμε εκ μέρους τους τέως Δημάρχου Βοιών κ. Ιωάννη Κουσούλη τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για την οκταετία 2003-2010  τον οποίο δημοσιεύουμε αυτόυσιο παρακάτω.

Αγαπητοί Συμπατριώτες-ισσες,

     Από τις 01-01-2011 ο δήμος Βοιών δεν θα υπάρχει πλέον με τη σημερινή του μορφή. Η απώλεια του δήμου μας, δυστυχώς, παρά τις όποιες προσπάθειές μας, απεδείχθη ότι ήταν προδιαγεγραμμένη και εγκλωβισμένη σε πολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς παρά τις πομπώδεις  διακηρύξεις για αλλαγή νοοτροπιών, νέας πορείας κ.λ.π. απεδείχθη ότι χρειάζεται πολύ ακόμη δουλειά για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος.

    

 

 

Θεωρήσαμε λοιπόν υποχρέωσή μας απέναντι σε όλους εσάς, που μας εμπιστευθήκατε για οκτώ χρόνια τις τύχες του τόπου μας να κάνουμε τον τελικό απολογισμό μας σε ότι αφορά την οργάνωση του δήμου, την οικονομική κατάσταση και την εφαρμογή του προγράμματος της δημοτικής δράσης.

      Αυτός ο απολογισμός που αναπόφευκτα έχει και το χαρακτήρα της αποτίμησης μιας 8ετούς δράσης της δημοτικής αρχής, αποσκοπεί, αφενός να δώσει το λόγο στην κοινωνία των συμπατριωτών μας, για να μας κρίνει, να μας συγκρίνει και να μας αξιολογήσει, και αφετέρου να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη στο νέο Καλλικρατικό δήμο.

    Προσπαθήσαμε, τα οκτώ αυτά χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του δήμου μας, να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα στηρίζεται σε αρχές, αξίες και διαφάνεια. Να κάνουμε το δήμο μας πιο λειτουργικό, πιο ανθρώπινο, οικονομικά υγιή και παραγωγικό. Να πετύχουμε την κοινωνική συνοχή και να δώσουμε αναπτυξιακή πορεία και προοπτική.

        Τα οκτώ αυτά χρόνια που πέρασαν, έγιναν πολλά σε όλους τους τομείς των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων του δήμου (Διοίκηση-Καθαριότητα-Ύδρευση-Περιβάλλον-Πολιτισμό-Παιδεία-Υποδομές-Έργα) κυρίως δώσαμε προτεραιότητα και νομίζω κάναμε εντυπωσιακή πρόοδο, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

       Πλέον οι σχέσεις δήμου και πολιτών έχουν αναβαθμιστεί. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο συμπολίτης μας έχει στην πλειοψηφία του κατανοήσει ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή που τον υπηρετεί με όλες της τις δυνάμεις, που σέβεται και εκτιμά τον ιδρώτα του, και τις ανησυχίες του, που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά του.

          Ο απολογισμός που κατά τομείς θα αναπτυχθεί στη συνέχεια, είναι κατά την άποψή μας, η απόδειξη της ευθύνης και της συνέπειας της δημοτικής αρχής, της αυτονομίας της, του ηθικού της σθένους και της άσκησης της αυτοδιοικητικής λειτουργίας με διαφάνεια και δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν την εγγύηση μιας σίγουρης πορείας του τόπου μας προς την ανάπτυξη. 

     

 

1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

    Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου (Διοικητικού-Οικονομικού-Τεχνικού) ετέθη ως πρωταρχικός στόχος μας αφού από το βαθμό επίτευξής της εξαρτάτο απολύτως η καλλίτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

   Έτσι για την υλοποίηση αυτού του στόχου και με το υπάρχον προσωπικό, που είναι σε υψηλό βαθμό καταρτισμένο:

   α) Οργανώσαμε τις υπηρεσίες με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην αποτελεσματική διαχείριση όλων των διοικητικών υποθέσεων του δήμου, την πλήρη άσκηση των αρμοδιοτήτων του και την γρήγορη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

   β) Καταρτίσαμε νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου και επανακαθορίσαμε, όπου απαιτείτο, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του προσωπικού.

     Ο κάθε υπάλληλος για να εκπληρώσει καλλίτερα την αποστολή του πρέπει να γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και να τα εκτελεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης αφού το γεγονός αυτό καταδεικνύει το βαθμό επαγγελματισμού του αλλά και της εκτίμησής του προς τους πολίτες που έχει ως αποστολή να υπηρετεί.

   γ) Έγινε πλήρης Μηχανοργάνωση και ON LINE διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του δήμου.

   δ) Οργανώθηκε και λειτουργεί η ιστοσελίδα του δήμου, όπου αναρτώνται όλες οι αποφάσεις.

   ε) Αγοράσθηκαν νέες σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές (κομπιούτερ-εκτυπωτές-φωτοτυπικά μηχανήματα κλπ)

   στ) Μηχανογραφήθηκε το δημοτολόγιο του δήμου και εντάχθηκε στο αντίστοιχο εθνικό και μηχανογραφείται το Ληξιαρχείο.

   ζ) Εφαρμόσαμε από τους πρώτους δήμους το νέο πληροφοριακό σύστημα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ”

   η) Επιτύχαμε τη χρηματοδότηση του δήμου από την ΚΤΠ με 100.000€ για την ασύρματη ευρυζωνική διασύνδεση 14 σημείων του δήμου.

  θ) Εκμεταλλευτήκαμε τα κρατικά προγράμματα μερικής απασχόλησης που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΣ και δόθηκε η δυνατότητα απασχόλησης σε ανέργους του δήμου. Το 2010 εργάζονται για 16 μήνες 30 περίπου άνεργοι συμπατριώτες μας.

   ι) Λειτουργήσαμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που διεκπεραιώνει τάχιστα τις υποθέσεις των πολιτών με τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

  ια) Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής. Ο αριθμός των κατ΄ έτος συνεδριάσεων των οργάνων αυτών αυξήθηκαν σημαντικά καθώς και τα εξεταζόμενα θέματα.

 ιβ) Οργανώσαμε τη Λαϊκή Αγορά. Νομιμοποιήθηκε η λειτουργία της και καθορίσθηκε μόνιμος χώρος.

 ιγ) Οργανώσαμε τη λειτουργία των Επιχειρήσεων του δήμου (ΔΕΠΑΒ-ΔΕΤΑΚ) με την κατάρτιση των προβλεπόμενων κανονισμών (ΟΕΥ-Προσωπικού-Οικονομικής Διαχείρισης-Λειτουργίας Δ.Σ. και ανάθεσης έργων, μελετών,προμηθειών) και δώσαμε σε λειτουργία, παρά τα προβλήματα, το Σπήλαιο Καστανέας. Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων, μετασχηματίσαμε ήδη και λειτουργεί τη ΔΕΠΑΒ  σε Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗΚΕΒ) και έχουν αναληφθεί αντίστοιχες ενέργειες για τη ΔΕΤΑΚ.

     

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

 

   Η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι απολύτως θετική και η διαχείριση των οικονομικών του υποδειγματική.

   Σε όλη την οκταετή λειτουργία μας εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης με άξονες, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στις απολύτως αναγκαίες, τη διεκδίκηση πρόσθετων πόρων, τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τον έλεγχο των εκτελούμενων έργων-εργασιών-προμηθειών, την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των πόρων και την αξιοποίησή τους σε επενδύσεις εξοπλισμού και υποδομών, έτσι:

  α) Εφαρμόσαμε το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα τους πρώτους έξι (6) μήνες του 2003 με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και άμεση γνώση των λογιστικών στοιχείων του Δήμου κάθε στιγμή. Καταρτίζονται πλέον κάθε χρόνο ισολογισμοί και οι προβλεπόμενες λογιστικές καταστάσεις και ελέγχονται από Ορκωτούς ελεγκτές όλα τα στοιχεία.

  β) Συστήσαμε και λειτουργήσαμε Ταμιακή Υπηρεσία στο Δήμο,αντί στη Δ.Ο.Υ. που λειτουργούσε με αποτέλεσμα να διευκολύνονται όλες οι εισπράξεις και πληρωμές του δήμου και να κατατίθενται πλέον οι εισπράξεις εντόκως στην Τράπεζα και να ωφελείται ο δήμος με τόκους άνω των 75.000€ ετησίως.   

  γ) Προμηθευτήκαμε τα παρακάτω ηλεκτρονικά προγράμματα για την καλύτερη οργάνωση, παρακολούθηση και είσπραξη των εσόδων του δήμου:

  1. Για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας  (ΤΑΠ) που διαπιστώσαμε ότι δεν εισπράτετο.
  2. Για τις κλήσεις των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. που ήσαν ανείσπρακτες.
  3. Για τα κοιμητήρια.
  4. Για την ύδρευση.
  5. Για τη μισθοδοσία.
  6. Για την οικονομική διαχείριση.

    Ο δήμος πλέον τηρεί απόλυτα τους κανόνες χρηστής και διαφανούς διαχείρισης και εφαρμόζει πιστά τη σχετική νομοθεσία, γεγονός που διαπιστώνεται από τις ελεγκτικές αρχές.

  Το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου και αποτελεί εγγύηση για την απρόσκοπτη εκτέλεση και πληρωμή όλων των έργων και προγραμμάτων που υλοποιούνται στο δήμο.

  Στον επισυναπτόμενο πίνακα (1) δίνεται συγκεντρωτικά η ανάλυση εσόδων-εξόδων από το 2003 έως το 2009 καθώς και η κατανομή των πόρων ανά τομείς.

    

  1. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.

    Οργανώσαμε την υπηρεσία ύδρευσης, που υπολειτουργούσε, με πολλά προβλήματα και παράπονα από τους δημότες μας, έτσι:

  α) Καταρτίσαμε Κανονισμό ύδρευσης και πλέον αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις και όλα τα προβλήματα χωρίς κανείς να μπορεί να αυτοσχεδιάζει όπως γινόταν στο παρελθόν.

  β) Γίνεται καταμέτρηση των υδρομετρητών σε ετήσια βάση και εκδίδονται μηχανογραφημένες αποδείξεις που αποστέλλονται στους καταναλωτές και τους ενημερώνουν ακριβώς τι καταναλώνουν και τι πληρώνουν.

    γ) Αντικαταστήσαμε παλαιά δίκτυα άνω των 25 χιλιομέτρων σε όλο το δήμο.

   δ) Ανοίξαμε νέες γεωτρήσεις στα Τ.Δ. (Λάχι-Παντάνασσα-Άγιο Νικόλαο-Βελανίδια) και λύσαμε τα χρόνια προβλήματά τους.

   ε) Αγοράσθηκε σύστημα αφαλάτωσης για το Τ.Δ. Βελανιδίων και έλυσε το χρόνιο πρόβλημα του χωριού  αξίας 120.000€.

 στ) Επεκτείναμε το δίκτυο σε περιοχές που δεν υδροδοτούντο (Λίμνες-Πλατανιστός-Στενά-Βαλτάκι και Προφήτη Ηλία που είναι υπό εκτέλεση).

  ζ) Αγοράστηκαν: Μηχάνημα τσάπα αξίας 70.000€ - φορτηγό τριαξονικό αξίας 120.000€ - βυτίο μεταφοράς νερού αξίας 12.000€ - πέντε (5) συστήματα απομαγγανίωσης και αποσιδήρωσης συνολικής αξίας 90.000€ - τζιπ για μετακίνηση της υδρονόμου αξίας 15.000€.

    η) Γίνονται μηνιαίες αναλύσεις του νερού όλων των πηγών και γεωτρήσεων.

   θ) Γίνεται εκμετάλλευση των επίγειων νερών της πηγής του Παραδεισίου και Αγ. Μάμμα που λόγω πολύχρονης βλάβης στο υπάρχον δίκτυο μεταφοράς έπεφταν στο ρέμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται ποσό πάνω από 30.000€ ετησίως στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη μη λειτουργία των γεωτρήσεων

   ι) Αυξήσαμε τα έσοδα της ύδρευσης και αυτό κυρίως επιτεύχθηκε από την οργάνωση και το συμμάζεμα της υπηρεσίας ύδρευσης. Το τέλος ύδρευσης που το 2003 ήταν 0,35 /κυβ. αυξήθηκε στα οκτώ χρόνια σε 0,50 /κυβ. για κατανάλωση μέχρι 150 κυβ. το χρόνο και σε  0,55 /κυβ. για κατανάλωση από 151 – 250 κυβ.

   ια) Γίνεται συστηματικός καθαρισμός των δεξαμενών σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα και η χλωρίωσή τους.

  1. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ.

       Στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

      Πέραν από την κατάρτιση του Κανονισμού καθαριότητας και τις ευεργετικές συνέπειες στη λειτουργία της υπηρεσίας προβήκαμε:

      α) Στη συντήρηση όλων των οχημάτων και τον έλεγχό τους από το ΚΤΕΟ που επί χρόνια δεν περνούσαν ή ήσαν ακινητοποιημένα.

   β) Στην αγορά κάθε χρόνο 50 περίπου νέων κάδων γαλβανισμένων αρίστης ποιότητας για αντικατάσταση των κατεστραμμένων πλαστικών.

      γ) Στην καθιέρωση καθημερινών δρομολογίων στη Νεάπολη και συχνών στα Τοπικά Διαμερίσματα των απορριμματοφόρων του Δήμου, για την αποκομιδή των απορριμμάτων ακόμη και Κυριακές και αργίες.

      δ) Την πρόσληψη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτάκτου προσωπικού ή προσωπικού μερικής απασχόλησης για την καθημερινή καθαριότητα στη Νεάπολη και συχνά στα Δημοτικά διαμερίσματα.

        ε) Την ισοσκέλιση του ανταποδοτικού λογαριασμού καθαριότητας που παραλάβαμε με ζημίες, με αύξηση του τέλους για όλη την 8ετία από 0,88/τ.μ.  σε 1,31/τ.μ.

          στ) Στην απομάκρυνση αρκετών εγκαταλελειμμένων από χρόνια οχημάτων από κεντρικούς δρόμους της Νεάπολης.

        ζ)  Στην αγορά - νέου αγροτικού τύπου οχήματος για τη διευκόλυνση μετακίνησης προσωπικού και υλικών αξίας 15.000€ – νέου απορριμματοφόρου αξίας 130.000€– οχήματος καθαρισμού κάδων αξίας130.000€ – μηχανήματος καθαρισμού παραλιών αξίας 50.000€.

           

   Στο Δημοτικό Φωτισμό.

   Αναθέσαμε σε ιδιώτη εργολάβο μετά από διαγωνισμό τη συντήρηση των αντλιοστασίων και την αλλαγή των λαμπτήρων του Δημοτικού Φωτισμού, και η διαφορά είναι πλέον εμφανής, καμία σοβαρή βλάβη στα αντλιοστάσια και ελάχιστες στο δημοτικό φωτισμό.

  5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΡΑΣΙΝΟ.

  Ο Δήμος με γνώμονα ότι η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ανάγκη και απαίτηση των καιρών αλλά και υποχρέωση όλων μας, κινήθηκε ενεργά σε διάφορους τομείς με στόχο τη μείωση των σκουπιδιών και την ανακύκλωσή τους, την εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και στην αισθητική αναβάθμισή της. Έτσι:

    α) Προέβη στην αγορά 150 ειδικών κάδων ανακύκλωσης και υλοποιείται από το 2009 πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλο το δήμο.

      β) Έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν οι χώροι των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ του Λινοβροχιού και του Αγίου Νικολάου και σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό από 01/01/2011 θα κλείσει και ο τελευταίος ΧΑΔΑ του δήμου της Αγραπιδόλουτσας και πλέον τα απορρίμματα θα μεταφέρονται σε περιοχή των Μολάων όπου θα δεματοποιούνται έως ότου αποφασισθεί το περιφερειακό σχέδιο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

     γ) Αντικαταστάθηκαν στο δημοτικό φωτισμό και το φωτισμό των κτιρίων του δήμου όλοι οι συμβατικοί λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

     δ) Εκδόθηκαν μετά από πολύωρες συζητήσεις, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικές με τα πλοία που αγκυροβολούν στον κόλπο των Βατίκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών , οι οποίες με σαφήνεια και αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα δεδομένα, καθορίζουν όρους και προϋποθέσεις με στόχο την προστασία του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

      ε) Πετύχαμε για όλα τα χρόνια τη βράβευση της παραλίας Νεάπολης με γαλάζιες σημαίες.

     στ) Παρελήφθησαν μέσα στην οκταετία περίπου 10.000 δενδρύλια από το Δασαρχείο Θηβών και παραδόθηκαν σε φορείς και ιδιώτες για δενδροφύτευση.

    ζ) Ευρίσκονται σε διαδικασία ανάπλασης και έχουν δεσμευθεί οι αντίστοιχες πιστώσεις, των κοινόχρηστων χώρων στην είσοδο της Νεάπολης και της πλατείας στην περιοχή Βαρκά.

    η) Έχει ολοκληρωθεί μελέτη ανάπλασης της χερσαίας ζώνης λιμένος Νεάπολης από Αρσενάκο έως Πετονάκι συνολικού κόστους 37.000€ και έχει υποβληθεί για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Έχουν δε δεσμευτεί πιστώσεις στο Λιμενικό Ταμείο ύψους 250.000€ για να ξεκινήσει τμηματικά η ανάπλαση.

     θ) Συντηρούνται συστηματικά τα παρτέρια της παραλίας της Νεάπολης και κλαδεύονται κάθε χρόνο τα αλμυρίκια  της παραλίας και τα δένδρα που ευρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.

      ι)  Προμηθευτήκαμε τρακτέρ με ειδικά μηχανήματα (καταστροφέα και κλαδοτεμαχιστή) καθώς και μηχάνημα καθαρισμού παραλιών.

 

 

 6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

   Με την ανάληψη των καθηκόντων μας καταφέραμε με σύντονες ενέργειες αφού ανευρέθη κατάλληλος χώρος, να υλοποιήσουμε κοινοτικό πρόγραμμα για την ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ). Για το σκοπό αυτό διατέθηκαν από τον Π/Υ του Δήμου 100.000€ περίπου προκειμένου να ανακαινισθεί και επεκταθεί το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Βιγκλαφίων όπου στεγάσθηκε το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και λειτούργησε από 01/09/2004 παρέχοντας σοβαρό κοινωνικό έργο στην περιοχή μας και απασχολώντας πέντε ειδικούς επιστήμονες. Επίσης κατορθώσαμε από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα να παραλάβουμε ειδικό μικρό λεωφορείο για η μεταφορά των παιδιών.

       Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός που λειτουργούσε σε ακατάλληλο κτίριο, μεταφέρθηκε σε νέο, στελεχώθηκε και εξυπηρετεί πάνω από 30 παιδιά κάθε χρόνο. Επίσης ολοκληρώθηκε μελέτη ανέγερσης νέου σύγχρονου κτιρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου δίπλα στο Κέντρο Υγείας και είναι έτοιμη για υποβολή σε πρόγραμμα για χρηματοδότηση.

    Στις δράσεις της κοινωνικής πολιτικής εντάσσονται μεταξύ των άλλων, η βοήθεια στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας και η διανομή την περίοδο των εορτών, τροφίμων σε άπορες οικογένειες του Δήμου μας.

   7. ΠΑΙΔΕΙΑ.

   Η Δημοτική Αρχή κινούμενη με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών εκπαίδευσης, και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στους σχολικούς χώρους, επέτυχε:

   α) Την εγκατάσταση νέου προκάτ σύγχρονου κτιρίου από τον ΟΣΚ στον οικισμό Βιγκλαφίων για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου.

   β) Την ανέγερση σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σύγχρονου πολυτελούς κτιρίου στο ΔΔ του Κάμπου, όπου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το δεύτερο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο που εξυπηρετεί τους μαθητές των Δ. Διαμερισμάτων Αγ. Αποστόλων-Αγ. Γεωργίου και Κάμπου.

    γ) Τη συντήρηση παλαιών Δημοτικών σχολείων (Παντάνασσας-Μεσοχωρίου-Φαρακλού-Άνω Καστανέας) και την ανάπλαση προαυλίων χώρων.       

    8. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

    Στην εποχή μας, στην εποχή της αδράνειας, της απαξίας και της ισοπέδωσης όπου κυρίως οι νέοι μας προσπαθούν αλλά δεν βρίσκουν διεξόδους, προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ώστε να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό επίπεδο ποιότητας ζωής για τους συμπολίτες μας. Έτσι με ενέργειες μας:

 α)  Χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε από το Υπ. Πολιτισμού το έργο ανάπλασης και επέκτασης του παλαιού κτιρίου του Υγειονομικού Σταθμού  Νεάπολης με 1.5 εκ. ευρώ όπου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  θα στεγασθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εναπομένουν η στελέχωση και η έκθεση των αρχαίων ευρημάτων, έργο που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων και αναμένεται η υλοποίησή του από το ΥΠ. ΠΟΛ.

   β) Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και επέκτασης του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του Βροντά της Νεάπολης (πίστωση 700.000€) όπου θα στεγασθεί το Πνευματικό Κέντρο και Μουσείο και αναμένεται η παράδοση του εξοπλισμού του (έπιπλα-κλιματιστικά-μικροφωνικές εγκαταστάσεις) (πίστωση 150.000€).

 

   γ) Έγιναν οι μελέτες (τοπογραφικές-περιβαλλοντικές) για την παραχώρηση χώρου από το Δασαρχείο για υπαίθριες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, στην Αγία Κυριακή στο Παραδείσι και αντίστοιχος χώρος αναμένεται να παραχωρηθεί για τον ίδιο σκοπό στον οικ. Μαραθιά της Ελίκας όπου έχει ανατεθεί και εργολαβία για διαμόρφωση του χώρου ύψους 50.000€.

    δ)  Συνεχίσθηκαν και αναβαθμίστηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι καθώς και οι γιορτές του Βατικιώτικου Καρναβαλιού και έγιναν πολλές εκθέσεις-ημερίδες και συνέδρια.

     ε) Με πρωτοβουλία του Βελανιδιώτικου Συλλόγου χρηματοδοτήθηκε από τους εφοπλιστές κ. Βασίλειο Κωνσταντακόπουλο και Πάνο Λασκαρίδη η μελέτη και οι εργασίες ανακαίνισης του Φάρου του Καβομαλιά και ο Δήμος τους ανακήρυξε επίτιμους δημότες.

     στ) Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους της Αγίας Μαρίνας, καθώς και η κατασκευή ξύλινου περιπτέρου, συνολικής πίστωσης 250.000€ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader + του Γ΄ Κ.Π.Σ.

    ζ) Αναβαθμίστηκαν και συντηρήθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ευρίσκονται στο Κέντρο λήψης Αγίας Μόνης Κυθήρων και αγοράστηκαν νέοι αναμεταδότες (Παντάνασσα-Καστανέα) με αποτέλεσμα να βλέπουν 10 κανάλια όλα τα χωριά του δήμου.

    η) Έγιναν παιδικές χαρές σε όλα σχεδόν τα Τοπικά Διαμερίσματα (χωριά) και οικισμούς του δήμου.

   θ) Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες (ηλεκτρομηχανολογικές-γεωλογικές-κτιριακές) του κλειστού γυμναστηρίου σε παρακείμενο χώρο του Δημ. Σταδίου αφού αγοράσθηκε μικρή έκταση που απαιτείτο.

      ι) Τοποθετήθηκε πλαστικός χλοοτάπητας στο Δημ. Στάδιο και φωτισμός ύψους 250.000€.

     ια) Έγιναν οι πρώτες εργασίες διαμόρφωσης του στίβου του Δημ. Σταδίου.

    ιβ) Έχει ανατεθεί και ολοκληρώνεται (εναπομένει η πολεοδομική άδεια) η μελέτη κατασκευής κερκίδων και έχει προβλεφθεί πίστωση 100.000€ που υπάρχει στο ταμείο του Νομ. Προσώπου.

    ιγ) Σε ετήσια βάση με το ποσό των 30.000€ περίπου ενισχύθηκαν όλοι οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι.

     9. ΕΡΓΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ.  

      Η Δημοτική Αρχή κατάφερε, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με το Νομάρχη κ Φούρκα να εγκριθούν και ενταχθούν στο Γ΄ Κ.Π.Σ. και το ΕΣΠΑ τα παρακάτω ήδη εκτελεσθέντα σημαντικά έργα:

α) Η επέκταση και επισκευή του προβλήτα Νεάπολης πίστωσης 3.500.000€ σύμφωνα με μελέτη που είχε καταρτισθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

β) Η διάνοιξη-ασφαλτόστρωση του δρόμου Καστανέας-Σπήλαιο-Παναγιά, πίστωσης 1.300.000€.

γ) Η ανακαίνιση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης, πίστωσης 1.500.000€ σε προϋπάρχουσα μελέτη που είχαν καταρτίσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού.

δ) Η διαπλάτυνση του δρόμου Στενά-Νεάπολη, πίστωσης 2.000.000€ σε μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

ε) Η αναπαλαίωση της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου της Παντάνασσας, πίστωσης 800.000€ με την αποκλειστική μέριμνα και ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου.

στ) Ο βιολογικός καθαρισμός Νεάπολης,σε μελέτη που είχε γίνει επί προεδρίας Π. Κοκκινάκη και η Δημοτική Αρχή  συμπλήρωσε και με ενέργειές της εγκρίθηκε πίστωση 11.500.000€. Έτσι στις 04/01/2011 γίνεται ο διαγωνισμός για το δίκτυο.

    Έχουν γίνει οι παρακάτω μελέτες οι οποίες είτε είναι έτοιμες είτε χρειάζονται επικαιροποίηση, για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013:

α) Μελέτη αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Νεάπολης ύψους 1.200.000€ η οποία έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη και χρηματοδότηση.

β) Μελέτη βελτίωσης εξωτερικού δικτύου Νεάπολης ύψους 700.000€ όπου αναμένεται η έκδοση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από ΠΕΧΩ Περιφέρειας προκειμένου να υποβληθεί για ένταξη και χρηματοδότηση. Η προκαταρτική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΠΠΕ) έχει εγκριθεί.

γ) Μελέτη αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης των Τ.Δ. Αγίου Νικολάου και Βελανιδίων ύψους 600.000€.

δ) Μελέτη αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης ΤΔ Λαχίου ύψους 450.000€.

ε) Μελέτη κατασκευής κλειστού Γυμναστηρίου ύψους 2.400.000€.

στ) Μελέτη κατασκευής κτιρίου Παιδικού Σταθμού ύψους 1.200.000€

ζ) Ασφαλτόστρωση δρόμου Αυλός-Πλατανιστός ύψους 400.000€.

η) Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Απολιθωμένο Δάσος Αγ. Μαρίνας ύψους 450.000€

θ) Προμελέτη ανάπλασης Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Νεάπολης που στοίχισε 37.000€ και ευρίσκεται στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής για έγκριση. Έχει για την τμηματική υλοποίησή της δεσμευθεί στο Δημ. Λιμενικό Ταμείο Βοιών πίστωση 250.000€.

   10. ΕΡΓΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΠΤΑ-ΘΗΣΕΑΣ).  

   Από τα προγράμματα αυτά του Υπ. Εσωτερικών υλοποιήθηκαν πολλά έργα στα Τ.Δ/τα με μελέτες που έγιναν με μέριμνα του Δήμου. Αναφέρουμε ορισμένα:

α) Περιφερειακός δρόμος Αγ. Νικολάου, ύψους 750.000€

β) Δρόμος Λίμνες-Μαραθιά -Παναρίτης, ύψους 170.000€

γ) Αλλαγές δικτύων ύδρευσης στα Τ.Δ. Αγ. Αποστόλων-Αγ. Γεωργίου-Κάμπου-Παντάνασσας-Ελίκας, ύψους 420.000€

δ) Κλείσιμο χειμάρρων Βαρκά και Αυλοσπήλου στη Νεάπολη, ύψους 700.000€ περίπου και διανοίξεις νέων δρόμων σχεδίου Νεάπολη ύψους 1.000.000€ περίπου.

στ) Πνευματικό Κέντρο-Μουσείο Βροντά Νεάπολης-ανακαίνιση (επέκταση) εξοπλισμού παλαιού Δημ. Σχολείου, ύψους 700.000€

ζ) Δρόμος Κάμπος Αγ. Παρασκευή, ύψους 180.000€

η) Συντήρηση παλαιών Δημ. Σχολείων Παντάνασσας-Κρυόβρυσης-Μεσοχωρίου-Φαρακλού-Άνω Καστανέας, ύψους 60.000€.

  11. ΕΡΓΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

    Έγιναν μελέτες χάραξης αιγιαλού και παραλίας μεγάλης έκτασης της ακτογραμμής του δήμου, ύψους 50.000€ (Μαραθιά-Λίμνες-Πλατανιστός-Καταγέϊκα-Νεραντζιώνας-Μάγγανος-Παναγιά-Προφ. Ηλίας-Κόρακας-Παλαιόκαστρο κ.λ.π.)

    Έγιναν μελέτες πράξεων αναλογισμού στη Νεάπολη, ύψους 50.000€ που ευρίσκονται στη Νομαρχία για έγκριση.

      Γίνεται η μελέτη πράξης εφαρμογής του Δ΄ τομέα Νεάπολης, ύψους 30.000€.

      Έγινε η διορθωτική πράξη σχεδίου περιοχής Αυλοσπήλου και αναμένεται η έγκρισή της.

  Επισυνάπτονται πίνακες (2), 3 και 4 αναλυτικοί και με ύψος πιστώσεων που διατέθηκαν για προμήθειες, μελέτες και έργα ανά έτος και ανά Τοπ. Δ/σμα για όλη την οκταετία.

       Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω,ότι δεν ισχυριζόμαστε ότι τα οκτώ (8) αυτά χρόνια  λύσαμε όλα τα προβλήματα του τόπου μας, θα ήταν προσβολή της νοημοσύνης όλων, λέμε όμως  ότι κάναμε ευσυνείδητα και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας αυτό που μπορούσαμε  ανάλογα με τις ικανότητές μας και τις δυνατότητες που η πολιτεία μας παρείχε και σας διαβεβαιώνουμε ότι το κάναμε  με σύνεση – σοβαρότητα – αξιοπρέπεια – σεβόμενοι απολύτως τους νόμους και τους θεσμούς, μακριά από ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες και με μοναδικό στόχο τη διαφάνεια, την κοινωνική συναίνεση και συνοχή, την ανάπτυξη του τόπου μας.

        Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς, τους συμπατριώτες μας, για την ανοχή, την κατανόηση, την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία μας περιβάλλατε.

 

 

    ΟΔήμαρχος Βοιών

  Γιάννης Ι. Κουσούλης

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2021 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.