O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πολιτισμός arrow Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο
Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 12
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
12.05.11

diethnes sumposio 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 30 Απριλίου και Κυριακή 1η Μαίου στην ιστορική Μονεμβάσια, πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα : ‘Καβομαλιάς-Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο’, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

    

Το Συμπόσιο συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’, το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham και ο Δήμος Μονεμβασίας σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την φύση και τον άνθρωπο και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.  Το Συμπόσιο τέλεσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

    Στον συνεδριακό χώρο καλωσόρισε τους συνέδρους ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης ο οποίος τόνισε "Μια περιήγησή σας, δίνει τη διάσταση και την ομορφιά του τοπίου. Με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά το Τοπίο ως έννοια".

skagos

Το Συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Ν.Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα, οι βουλευτές του Νομού Λακωνίας κ. κ Αποστολάκος Γρηγόρης  και Αθανάσιος Δαβάκης (Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ),  η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου κα Βαρβάρα Αλοιμόνου-Βελδέκη, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχος Φανούριος Διαμαντόπουλος ΠΝ, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας καChen Xiao, ο Αντιδήμαρχος Ελαφονήσου κ. Διονύσιος Ανωμήτρης, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας (ενότητα Βοιών) κ. Χαρ. Κουτσονικολής, ο Λιμενάρχης Νεάπολης Βοιών Υποπλοίαρχος Δημήτριος  Βατίστας, η κα Φεβρωνία Πατριανάκου (πρ. Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, ο κ. Δημήτριος Κουρκούλης Ναύαρχος ε.α, ο αρχαιόφιλος και ιστοριοδίφης κ. Άδωνις Κύρου  και πολλοί άλλοι.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η παρουσία του Ιδρύματος  Αικατερίνης Λασκαρίδη (υπεύθυνο για την αναστήλωση των πετρόκτιστων Φάρων σε Καβομαλιά και Ταίναρο) ήταν καθολική, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Πάνο Λασκαρίδη, την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης Αικατερίνης Λασκαρίδη κα Μαριλένα Λασκαρίδου και τα 20 μέλη και συνεργάτες του Ιδρύματος.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης ανέφερε τα εξής:

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού Συμποσίου με κύριο θέμα την αγωνία που έχουν οι κάτοικοι σε αυτό τον τόπο να αναδείξουν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που έχει η πατρίδα μας, που έχει η χώρα μας, που είναι το Ακρωτήριο Μαλέας, ο γνωστός Καβομαλιάς, το νοτιοανατολικότερο κομμάτι της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Θα ήθελα εξαρχής να επαινέσω όλους αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργήσουν το τόσο σημαντικό συμπόσιο με τις εξαιρετικές επιστημονικές ανακοινώσεις αλλά και τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις έτσι όπως ακούστηκε νωρίτερα από τον κ. Ιορδάνογλου (μια θα έλεγα ποιητική προσέγγιση ενός θαυμάσιου τόπου ) μέσα από εντελώς διαφορετικά πράγματα, μέσα από εντελώς διαφορετικά στοιχεία όπου για πρώτη φορά, ένας παγκόσμιος ταξιδιώτης βρίσκεται στα μέρη μας για να δώσει τις δικές του εμπειρίες, βάζοντας πάνω από όλα την αντίληψη του τι σημαίνει ποιότητα, στην αναζήτηση της εμπειρίας και της περιπέτειας, τι σημαίνει πλέον ο τουρίστας ο σημερινός αλλά κυρίως ο αυριανός επισκέπτης της περιοχής μας.

Θα έλεγα, δίνοντας μεγάλη προσοχή σε αυτή την εισήγηση, ότι για εμάς πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς, γιατί αναζητάμε τον παγκόσμιο ταξιδιώτη, τον ταξιδιώτη που θα μπορέσει πολύ εύκολα να σμιλευτεί και να αφομοιωθεί με τη δική μας παράδοση, με τη δική μας ιστορία, με τις δικές μας ευαισθησίες, τόσο για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τοπίου μας όσο βέβαια με συνάφεια με την πολιτιστικής μας παράδοση, με την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Και είναι ιδιαιτέρως ευλογημένο αυτό το μέρος γιατί ουσιαστικά έχει εξαρχής την διεθνή, την παγκόσμια αναγνωρισημότητα. Γιατί ο Καβομαλιάς δεν είναι μια απλή υπόθεση δική μας, μια υπόθεση μόνο των Ελλήνων ναυτικών, αλλά είναι ένας όρος, είναι μια αντίληψη, είναι ένας τρόπος ζω

ής που έρχεται στις συναντήσεις  όλων των ναυτικών, κάτω από το φοβερό πέρασμα του Μαλέα, κάτω από αυτό το κουρνιαχτό του Μαλέα, όπου ο Στράβωνας θεωρούσε ιδιαίτερα ότι μπορούσε πλέον ο οποιοσδήποτε ήθελε να περάσει από τον Καβομαλιά πρώτα θα πρέπει να ξεχάσει την οικογένειά του. Αυτή ακριβώς η σκληρή αναφορά πάνω στη συνάντηση όλων αυτών των φυσικών δεδομένων, αποτελεί και την ομορφιά και η ομορφιά δεν έχει να κάνει μόνο με το τοπίο αλλά έχει να κάνει και με την κοινωνιολογική προσέγγιση και πολύ εύστοχα ο Αντώνης (Ιορδάνογλου) παρατήρησε προηγούμενα ότι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτής της ομορφιάς, αυτού του μνημείου είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί του. Είναι τα ζωντανά κύτταρα, οι ζωντανές αφηγήσεις ζωντανές απομιμήσεις  αυτού του τεράστιου Θεϊκού δώρου που η φύση έδωσε στη περιοχή μας.

Με αυτές τις σκέψεις και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου χαράζει ένα νέο δρόμο σε αυτό που λέμε Τουριστική Προβολή, ή καλύτερα σε αυτό που αποτελεί και την αγωνία μας, στο να δημιουργήσουμε νέα τουριστικά προϊόντα προβάλλοντας όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, μέσα σε αυτή λοιπόν τη λογική, θεωρώ ότι αυτό το Συμπόσιο μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που εδώ και αρκετό καιρό, τους τέσσερις τελευταίους μήνες η περιφέρειά μας έχει κάνει πράξη, συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Θα έλεγα επίσης ότι η προβολή και η διάσωση ενός μνημείου δεν είναι μόνο σημείο ενδιαφέροντος της ταξιδιωτικής ή τουριστικής προσέγγισης. Είναι και υποχρέωση όλων των δομών, όλων των θεσμών του συγκεκριμένου Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ευρύτερα όλων εμάς, της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Μονεμ

βασίας αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας.

Σε αυτή λοιπόν τη λογική εδώ και αρκετό καιρό έχουμε κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση:

Να μπορέσουμε ώστε ολόκληρο τον Καβομαλιά να τον βάλουμε και να τον προτείνουμε μέσα στη λογική της UNESCO ώστε να αποτελεί ένα μνημείο Ιστορικού Τοπίου και Περιβαλλοντικού Τοπίου ώστε αυτή η προστασία ουσιαστικά δεν θα δώσει το δικαίωμα της αναγνωρισημότητας αλλά θα βάλει κανόνες προστασίας του ίδιου του Μνημείου.

Για να επιτευχθεί αυτό το πράγμα, χρειάζεται τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και νομίζω ότι το συμπόσιό σας βγάζοντας το τελικό του πόρισμα θα συμπεριλάβει πλέον την αυτονόητη προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών ότι συνηγορούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Άλλωστε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχουμε κάνει με όλους τους θεσμούς, με τον κ. Δήμαρχο αλλά και με τον Σύν

δεσμο Βελανιδιωτών που ήταν και οι κατεξοχήν πρώτοι προστρέχοντες ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση, έχουμε συμφωνήσει λοιπόν ότι όλη η τοπική κοινωνία ενδιαφέρεται προς αυτή την εξέλιξη. Για να γίνει αυτό το πράγμα, χρειάζεται επισταμένη δουλειά, χρειάζεται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και η τοπική κοινωνία, ο κ. Δήμαρχος και οι δομές που έχει, να συγκροτήσουν εξ αρχής  έναν καθαρό και ώριμο φάκελο. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία στην στόχευση που κάνουμε. Επειδή ως Υπουργός Πολιτισμού χειρίστηκα ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, το κομμάτι της Κέρκυρας και το χειρίστηκα με ιδιαίτερη επιτυχία, θέλω να πω ότι όλες οι δομές της Περιφέρειας βρίσκονται προς αυτή τη κατεύθυνση, θα είναι κοντά σε αυτή τη λογική, ώστε να συγκροτήσουμε έναν άρτιο και ώριμο φάκελο με αυστηρότητα επηρεασμένο από τις ανακοινώσεις

του σημερινού Συμποσίου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να εντάξουμε τον Καβομαλιά μέσα στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO.

Αυτό εξαρχής θα μας δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα αφορούν όχι μόνο την περιοχή του Καβομαλιά αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε και θα κινηθούμε.

Άλλωστε στην επίσκεψη και στη διαβούλευση που είχαμε με τον σημερινό Υπουργό Πολιτισμού, με τον κ. Γερουλάνο, ετέθη το θέμα και είχαμε εξ αρχής την πρώτη θετική ανταπόκριση.

Θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει όλοι να κινηθ

ούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς ως Περιφέρεια συνεχώς θα σας ενημερώνουμε για την πορεία όλων αυτών των ενεργειών που εμείς θα κάνουμε.

Για άλλη μια φορά λοιπόν θα ήθελα από βάθους καρδιάς να σας συγχαρώ για αυτή την πρωτοβουλία και θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες που ξεκινούν από τις τοπικές κοινωνίες, από την μικρή εκπροσώπηση των τοπι

κών συλλόγων αλλά και της ευρύτερης εκπροσώπησης από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις αποτελούν θα έλεγα ένα σημαντικό μεγάλο βήμα για να μπορέσουμε να αναδείξουμε όχι την ‘Άλλη Ελλάδα’ ή την ‘ξεχασμένη Ελλάδα’ αλλά την δυναμική Ελλάδα, αυτή που μπορεί να εγγυηθεί για καλύτερες μέρες στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, Καλή Επιτυχία!

 

tatoulistzanetea

"Η κοινωνική συμμετοχή πρέπει να ενισχυθεί", τόνισε ο Βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικά πολύτιμη" την προσπάθεια των διοργανωτών.

Ο Βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης συνεχάρη τους διοργανωτές και μίλησε για τον "εμβληματικό" αυτό τόπο που αποτελεί ένα από τα λίγα συμβατικά άκρα που έχει η χώρα μας.

Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχος Φ. Διαμαντόπουλος ΠΝ  μίλησε για το έργο του Πολεμικού Ναυτικού και το κοινωνικό έργο της Υπηρεσίας Φάρων παρά τις οικονομικές δυσκολίες αναφερόμενος στη στελέχωση των πιο απομακρυσμένων Φάρων.

Η κα Καλλιόπη Πεδιαδίτη, Συνεργάτιδα της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέλος της Επιτροπής Τοπίου, μετέφερε τον χαιρετισμό της Υπουργού η οποία στηρίζει τις ενέργειες για την ανάδειξη του Τοπίου (η κα Πεδιαδίτη συμμετείχε στο Συμπόσιο με από κοινού ανακοίνωση με την κα Αφροδίτη Σορώτου και κ. Παναγιώτη Τριπόντικα)

Η θεματική του Συμποσίου ήταν ευρεία και αφορούσε:

  την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής του Μαλέα με ανακοινώσεις σχετικές με:

α. την Ομηρική παράδοση και στην αρχαία και σύγχρονη ελληνική γραμματεία και τέχνη

β. προγονικά τοπία όπως τη βυθισμένη προϊστορική πολιτεία στο Παυλοπέτρι

γ. την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και προτάσεις προστασίας, ανάπτυξης και προώθησης

δ. την σύγχρονη ιστορία της περιοχής

ε. τον Φάρο του Καβομαλιά ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο (το έργο αναστύλωσης και ανάδειξης του Φάρου και της σημασίας του για την ανάπτυ

ξη της τοπικής κοινωνίας)

 

  την περιβαλλοντική κληρονομιά του Κάβου Μαλέα με ανακοινώσεις που αφορούσαν:

α. στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής

β. στην προστασία και ανάδειξη  του θαλάσ

σιου πλούτου του Καβομαλιά

γ. στην προστασία και ανάδειξη του "Απολι

θωμένο

υ Δάσους" στον Άγιο Νικόλαο Βοιών

δ. στον σπηλαιολογικό πλούτο της περιοχής

 

  την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και τις προοπτικές για την προστασία και ανάδειξη των Ελληνικών τοπίων και του τοπίου του Καβομαλιά.

Το απόγευμα της 30ης Απριλίου έγινε στον προαύλιο χώρο της «ΠΕΤΡΑΣ» απελευθέρωση δυο νυκτόβιων αρπακτικών πτηνών (ένα ζευγάρι μπούφων) από τα σπάνια είδη της Χερσονήσου Μαλέα. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π.Τατούλης και η κα Αφροδίτη Σορώτου (Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον

Άνθρωπο) απελευθέρωσαν τα αρπακτικά.

Την επομένη 1η Μάη ο καιρός ήταν ο πιο κατάλληλος για πεζοπορία και έτσι πάνω από 60 άτομα (από 3 ετών έως 75 ετών), σύνεδροι, Πανεπιστημιακοί  ξεκίνησαν για τη πεζοπορία που οδηγεί στον Φάρο του Καβομαλιά.

Ακριβώς κάτω από τη σκιά του Καβομαλιά απελευθερώθηκαν 2 ημερόβια αρπακτικά (ζεύγος γερακίνων) και δυο ασημόγλαροι , πτηνά στα οποία είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων Πελοποννήσου. Μέσα από την διαδικασία αυτή ενημερωθήκαμε από τον κ. Πέτρο Καπερναράκο για την δραστηριότητα του ΕΚΠΑΖ και πραγματικά συνειδητοποιήσαμε το τεράστιας αξίας  έργο που πράττουν καθημερινά, αφιλοκερδώς.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας ο κ. Άδωνις Κύρου ανακάλυψε και μας έδειξε τα λείψανα πρωτοελλαδικού κτίσματος (π. 2800-2500π.Χ.), σε αρκετά κοντινή απόσταση από τον Άγιο Μύρωνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται ενδείξεις προϊστορικής κατοίκησης σε αυτό το σημείο του Καβομαλιά, ένας καλό οιωνός για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου αυτού του υπέροχου τόπου!  

Κατά την άφιξή μας στον θρυλικό Φάρο μας περίμεναν οι Φαροφύλακες και έγινε ξενάγηση σε μικρούς και μεγάλους! Το απόγευμα επιστρέψαμε όλοι ενθουσιασμένοι από την πεζοπορία στα Βελανίδια όπου μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς  ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Τριπόντικας και η σύζυγος του υποδέχτηκαν τους πεζοπόρους στα γραφεία της Κοινότητας προσφέροντάς του απλόχερα τοπικά γλυκά και νερό. Στον ίδιο χώρο έγινε και η επίδοση πιστοποιητικού σε όλους όσους πάτησαν το πόδι τους στο νοτιοανατολικότερο ακρωτήρι της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά τον ΕΟΣ ΝΑ Λακωνίας για την καθοδήγησή του και την αγροτική Ιατρό Βελανιδίων καθώς εξασφάλισαν με τον αρτιότερο τρόπο την ασφαλή πεζοπορία μας στο Φάρο. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, τα μέλη του ΕΟΣ σηματοδότησαν εκ νέου τα πιο δύσκολα σημεία της πεζοπορικής διαδρομής και τους ευχαριστούμε θερμά! Σας προτρέπουμε να συμμετέχετε σε όλες τις εκδηλώσεις των ΕΟΣ ανά την Ελλάδα κυρίως γιατί οι πεζοπορίες που οργανώνονται είναι υψηλού επιπέδου και πραγματοποιούνται με την μέγιστη ασφάλεια!

 

katagas

       Οι δηλώσεις και δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχου Ν. Λακωνίας κας Ν. Τζανετέας επισφράγισαν  τα αποτελέσματα με τον θετικότερο οιωνό για το μέλλον της Χερσονήσου Μαλέα.

Η συνέχεια

      Η Οργανωτική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της που ξεκίνησε με την διεξαγωγή του Συμποσίου και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τo MED-Ina, θα ανακοινώσει την Κοινή Διακήρυξη    για την προστασία καιανάδειξη της Χερσονήσου Μαλέα με αφετηρία την Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι η συνυπογραφή της Κοινής Διακήρυξης όχι μόνο από τους συμμετέχοντες ομιλητές, αλλά κυρίως από όλους τους Συλλόγους (πολιτιστικούς, εμπορικούς, μη-κερδοσκοπικούς, κλπ) και Επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται  στη Χερσόνησο του Μαλέα, καθώς και τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές. Εν συνεχεία, μετά την δημοσίευση των πρακτικών του Συμποσίου που φιλοδοξούμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, θα αποσταλεί σχετικός φάκελος στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που μελετά την τροποποίηση του Γενικού Χωροταξικού της Πελοποννήσου έτσι ώστε η Χερσόνησος Μαλέα να αποτελέσει από τούδε και στο εξής Τοπίο Διεθνούς Σημασίας.

      Η νέα ιστοσελίδα www.capemalea.eu θα φιλοξενήσει τα αποτελέσματα του Συμποσίου αλλά και πολλές σχετικές χρήσιμες πληροφορίες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς για την συνεχή υποστήριξή τους, τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο για την άψογη συνεργασία, τους ακούραστους και εξαίρετους διερμηνείς κα Μάγδα Σωτηριανού και κ. Χαρίλαο Γκίνο, όλους όσους αγκάλιασαν τους σκοπούς του Συμποσίου και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που στέκεται αρωγός των προσπαθειών προστασίας και ανάδειξης του τόπου μας!

     

 


 

 


 


 

tatoulis-galou-tripontikas

 

 

Παναγιώτης Τριπόντικας &  Δρ Χρυσάνθη Γάλλου           

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 23.05.11 )
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.