O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook
Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Θρησκεία arrow Επιστολή στη Διαμαντοπούλου για το σχολείο μας
Επιστολή στη Διαμαντοπούλου για το σχολείο μας Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 19
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
14.04.11
schoolcut
Αναδημοσίευση από τον 935news.
Επιστολή προς την υπουργό και ΄την υφυπουργό Παιδείας, για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων, απήυθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγιονικολαιτών "Ο Καβομαλιάς".
Στην επιστολή του, που κοινοποιεί και στον πρωθυπουργό, αναφέρεται στον προβληματισμό και την ανησυχία, που έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων...
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής...
 
 
 
 

κ. Υπουργέ 

        Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με τις  συγχωνεύσεις αλλά και  καταργήσεις σχολείων.  Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το Δημοτικό Σχολείο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, του Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας  συγχωνεύεται με το 12θέσιο  Δημοτικό Σχολείο της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας. 

 Μετά από τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών  ο «Καβομαλιάς», μέσω της παρούσας επιστολής, θα ήθελε να σας κάνει γνωστή την αντίθεσή του στην προοπτική αυτή, ενώ παράλληλα θα ήθελε να σας ενημερώσει για τους λόγους που δικαιολογούν την ύπαρξη του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Νικολάου. 

 Πριν όμως ασχοληθούμε με τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη μας, μπορεί το σχολείο να παραμείνει ανοικτό, θα θέλαμε να πούμε λίγα λόγια για μας . Ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών ο «Καβομαλιάς» είναι  ο συλλογικός φορέας των ανά την οικουμένη Αγιονικολαϊτών με έδρα των Πειραιά και παράρτημα στην Αυστραλία . Ιδρύθηκε το 1977 και αριθμεί πάνω από 1.500 μέλη. Ο Σύνδεσμος μας,  στα τριάντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα ενώ παράλληλα μεριμνεί μέσω δωρεών για την εκτέλεση  έργων ευποιΐας στο χωριό μας.  Μάλιστα, τα τελευταία έξι χρόνια, είναι ο βασικός δωρητής για την κατασκευή  αίθουσας τεχνολογίας στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας. Συγκεκριμένα εγκαταστήσαμε 10 σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα με πρόσβαση στο διαδίκτυο , ενώ  τοποθετήσαμε  2  σύγχρονους διαδραστικούς πίνακες ( DigiBoard) σε κάθε αίθουσα του διδακτηρίου, προκειμένου το μάθημα να διεξάγεται ευχάριστα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε την συνεχή υποστήριξη των μελών μας προς το Δημοτικό Σχολείο σε τεχνικά θέματα πληροφορικής,  επιλύοντας κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Η αρωγή μας  αυτή έχει γίνει γνωστή ανά το πανελλήνιο μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

             Αφού εξετάσαμε τις  επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και αφού λάβαμε υπόψη όλες τις παραμέτρους σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές του εκπαιδευτηρίου , κρίναμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου είναι άσκοπο να συγχωνευτεί με αυτό της Νεάπολης Βοιών για του παρακάτω λόγους :

α) Το κτίριο του εκπαιδευτηρίου ανακαινίστηκε το 2010 ( παραδόθηκε από τον εργολάβο πριν μερικές ημέρες ) και πλέον καθίσταται σύγχρονο και λειτουργικό. Δύνανται να φοιτούν σε αυτό πάνω από 80 μαθητές, σε σύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς να συνωστίζονται.

β) Ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω της εγκατάστασης νέων ανθρώπων στο χωριό. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και από τις εγγραφές στα δημοτολόγια.  Θα πρέπει επιπλέον να προσθέσουμε ότι ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες εγκαθίστανται στο χωριό και  εγγράφουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο.

γ) Πολλά από τα μέλη μας και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν εκδηλώσει την επιθυμία επιστροφής στο χωριό μας προκειμένου να ασχοληθούν με την πρωτογενή  παραγωγή ( γεωργία , κτηνοτροφία) , συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και στην παραγωγή πλούτου .  Προϋπόθεση τούτου είναι  να μείνει απρόσκοπτη η λειτουργία του σχολείου. Πρόσφατα η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας,  κ. Γιάννης Διαμαντίδης, υπέγραψε έργο αξίας 800.000€ που αφορά την κατασκευή σύγχρονου Αλιευτικού Καταφυγίου στο επίνειο του χωριού μας, τον Προφήτη Ηλία, ενισχύοντας την αλιεία και  στηρίζοντας του νέους  του τόπου μας. Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να δημιουργούμε συνθήκες ικανές να στηρίξουν την τοπική οικονομία και από την άλλη να φτιάχνουμε αναχώματα, κλείνοντας το σχολείο μας.

δ) Η τοπική κοινωνία υπηρετεί  ενεργά χρόνια τώρα το σχολείο, συμμετέχοντας με κάθε τρόπο (οικονομικά,, προσφέροντας εθελοντική εργασία), κάτι που εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του και χωρίς να υποβάλλεται το κράτος σε έξοδα για τη συντήρησή του. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το υψηλό επίπεδο εθελοντισμού  είναι κάτι που καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες  στον Άγιο Νικόλαο Βοιών. Και είναι γνωστό ότι η ενεργοποίηση της κοινωνίας στο να συμβάλει στην λειτουργία του κράτους ανιδιοτελώς αποτελεί και δική σας επιδίωξη και στόχο.

 ε) Στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα για το ολοήμερο πρόγραμμα. Το ολοήμερο σχολείο είναι απαραίτητο για το χωριό μας και κατά συνέπεια για την ελληνική επαρχία, λόγω του ότι οι κάτοικοι ασχολούνται περισσότερο με τη γεωργία την κτηνοτροφία και την αλιεία, εργασίες που απαιτούν πολλές ώρες παραμονής στην ύπαιθρο ή τη θάλασσα. Η «ευκαιρία» του ολοήμερου σχολείου είναι η στήριξη του κράτους προς την ελληνική αγροτική οικογένεια, διότι δίνει την δυνατότητα στους γονείς να εργάζονται περισσότερο  χωρίς να έχουν την έγνοια να παραλάβουν το παιδί τους  νωρίτερα από το σχολείο, κάτι το οποίο δεν βοηθά  καθόλου στην παραγωγική διαδικασία.  Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να σας επαινέσουμε για την επέκταση του μέτρου των ολοήμερων σχολείων.

 στ) Η απόσταση από τη Νεάπολη Βοιών είναι περίπου 9 χιλιόμετρα, με το οδικό δίκτυο να είναι σε κακή κατάσταση και με πολλές στροφές. Το χειμώνα δε, κλείνει πολλές φορές λόγω κατολισθήσεων και καθίζησης του οδοστρώματος.

 ζ) Η μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι πολυέξοδη για το κράτος ενώ δεν προβλέπεται συνοδός για τα μικρά παιδιά. Σε αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο λεωφορείο επιβιβάζονται και επιβάτες μαζί με τα παιδιά. Τέλος, όσον αφορά το χωριό μας, οι μικροί μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να διανύσουν αρκετά μεγάλη απόσταση προκειμένου να επιβιβαστούν στο λεωφορείο, λόγω της αδυναμίας προσέγγισης του οχήματος μέσα στο χωριό.

 η)  Όσον αφορά την ποιότητα των μαθημάτων στο Δημοτικό Σχολείου του Αγίου Νικολάου, θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός, ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια  πολύ μεγάλος αριθμός των μαθητών που αποφοίτησαν από το σχολείο έχουν εισαχθεί σε Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Λαμπρό  παράδειγμα, ο μαθητής του σχολείου μας, Μιχάλης Μπαχτής, (μαθητής του Δημοτικού τη δεκαετία του ’80), ο οποίος σήμερα  εργάζεται ως επιστήμων στο CERN της Ελβετίας , εκλεκτός του Υπουργείου Αμύνης των Η.Π.Α. Αυτό μαρτυρά ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στο πάλαι ποτέ 3θέσιο και τώρα 2θέσιο σχολείο μας είναι ισάξια και, αν μη τι άλλο, δεν υπολείπεται των μεγαλύτερων σχολείων.  Σε αυτό συντέλεσε βέβαια και η εντοπιότητα των εκπαιδευτικών,  οι οποίοι εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους προσφέροντας το κάτι παραπάνω στη μάθηση.  Όπως προαναφέραμε, το σχολείο μας «χτίζει» από μόνο του τη «συνέχειά»,  γιατί και οι δάσκαλοι που το υπηρετούν  φοίτησαν σε αυτό και ως εκ τούτου η αγάπη τους για αυτό περισσεύει .

 θ)  Το Δημοτικό σχολείο του Αγίου Νικολάου  Βοιών είναι πρωτοπόρο στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, καθότι διαθέτει σπουδαίο εξοπλισμό, τον οποίο δώρισε σε αυτό ο Σύνδεσμός μας.  Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας υπάρχουν επιτραπέζιοι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από τους δασκάλους και από τα παιδιά. Στο σχολείο υπάρχουν ακόμα σύγχρονα εποπτικά μέσα όπως τα DigiBoards, που βοηθάνε τους εκπαιδευτές και τα παιδιά να βελτιώσουν το μαθησιακό αποτέλεσμα. Το εκτεταμένο ασύρματο δίκτυο που δώρισε και εγκατέστησε ο Σύνδεσμός μας,  βοηθάει του μαθητές να έχουν απευθείας σύνδεση με το σχολείο από το σπίτι τους. Συνδέονται  με τον υπολογιστή του σπιτιού τους στην αίθουσα όπου υπάρχουν αντίστοιχοι εξυπηρετητές (Servers) και έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες και σε πολυμέσα. Το σχολείο επίσης έχει δικό του μετεωρολογικό σταθμό και σταθμό λήψης σημάτων AIS που βοηθάει στην ναυσιπλοΐα και ελέγχει το μεγαλύτερο δίαυλο της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. Το σημαντικότερο, όμως, πλεονέκτημα που διαθέτει το Δημοτικό μας Σχολείο ως προς την τεχνολογική γνώση και εξέλιξη, είναι οι «άνθρωποί του», που  στηρίζουν και συντηρούν τις υποδομές, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Είπαμε πιο πάνω ότι το σχολείο «γεννά» το προσωπικό που το υπηρετεί.   

 Κυρία Υπουργέ,  όλα αυτά που σας περιγράψαμε δεν βρίσκονται σε κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο των Αθηνών με το τεράστιο budget, αλλά στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου Βοιών, στο νοτιανατολικότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και εσείς, αν για κάποιο λόγο έπρεπε να μετακομίσετε στην ελληνική ύπαιθρο, το παιδί σας θα θέλατε να μαθαίνει γράμματα σε ένα σχολείο σαν του Αγίου Νικολάου Βοιών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

 Το σχολείο για το χωριό μας παράγει πολιτισμό. Οι πολιτισμικές δράσεις του, δίνουν πνοή ανανέωσης και ζωντάνιας στο χωριό μας. Το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έθεσε ως στόχο να αναδειχθούν οι τοπικές κοινότητες, η καθεμία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της. Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τους νόμους να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, όπως μέχρι σήμερα, καθώς αποτελεί κατ’ εμάς μία βιώσιμη και λειτουργική σχολική μονάδα.

 Κυρία Υπουργέ,  χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε το έργο σας, ζητάμε  όχι μόνο να επανεξετάσετε τη συνέχιση της λειτουργίας του,  αλλά και να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης του σχολείου σε Πρότυπο Τεχνολογικό Σχολείο για την ευρύτερη περιοχή των Βοιών. Γνωρίζοντας και την ευαισθησία του Πρωθυπουργού της  χώρας, κ. Παπανδρέου, σχετικά με την  τεχνολογία, πιστεύουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψιν τις αιτιάσεις  της  παρούσας επιστολής και θα κρατήσετε το σχολείο μας ανοικτό.

 

Είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες που αποδεικνύουν τα γραφόμενα μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξετε το καλύτερο για το σχολείο μας.

   

 

 

Για τον Σύνδεσμο Αγιονικολαϊτων « Ο Καβομαλιάς»

Δελακοβίας Ιωάννης

Πρόεδρος

 

                                                                                                          
Τελευταία ανανέωση ( 14.04.11 )
 

Comments  

 
#2 apostolakos 2011-05-09 16:53
Συγχαρητηρια για την κινηση, ειναι οντως κριμα να πανε τοσοι κοποι χαμενοι. Αν και ισως ειναι αργα τωρα, να προσθεσω οτι η επιστολη θα ειτο ακομη πιο ισχυρη εαν αναγραφοντουσαν τα εξοδα του κρατους προς το σχολειο (ισως και σε συναρτηση με τα εξοδα μεταφορας των παιδειων στην Νεαπολη λογω του κλεισιματος του σχολειου). Αυτοι που πειραν τις αποφασεις ειναι τεχνοκρατες, κοιτανε τους αριθμους και οχι την ευημερια της κοινωνιας. Αν η επιστολη εδειχνε οτι η "ζημια" στον κοινωνικο ιστο (και αρα στους ψηφοφορους) ειναι μεγαλυτερη απο το οικονομικο οφελος τοτε ισως υπηρχε καποια μικρη ελπιδα. Η αποψη μου ειναι οτι πρεπει να σκεφτομαστε και να τεκμηριωνουμε απο την δικη τους οπτικη γωνια αν ειναι να κατορθωσουμε κατι σε αυτες τις περιπτωσεις.
Quote
 
 
#1 ΝikosL 2011-04-16 12:19
Απίστευτη επιστολή πλήρως τεκμηριωμένη, ζητάει τα αυτονόητα
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.