O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player


Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δημοτικά-Νομαρχιακά arrow Οχυρώνεται ο Δήμος απέναντι στα Αιολικά Πάρκα
Οχυρώνεται ο Δήμος απέναντι στα Αιολικά Πάρκα Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
25.03.11
aiolikoΑναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.news.935radio.gr/  
Σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μονεμβασίας, αποφασίσθηκε η έγκριση κονδυλίων για την πρόσληψη δικηγόρων, που θα αναλάβουν την νομική αντίδραση του Δήμου Μονεμβασίας, ενάντια στην "επιθετική", όπως την χαρακτηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, χωροθέτηση αιολικών σταθμών. Η κίνηση αυτή του Δήμου, έρχεται να ικανοποιήσει τη κοινή γνώμη της περιοχής, που αντιτίθεται στην μετατροπή της περιοχής, σε Βιομηχανική Ζώνη Παραγωγής Ενέργειας.

Δεν είναι μόνο η Κρεμαστή.

Όσοι δεν γνωρίζουν την περιοχή, εύκολα θεωρούν "ασήμαντο" το θέμα συγκρινόμενο με το αντίστοιχο σχετικά με το δάσος της Κρεμαστής. Η αλήθεια βέβαια απέχει από την άποψη αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως το πλουσιότερο κομμάτι του Πάρνωνα ως προς την ορνιθοπανίδα του, δεν είναι άλλο, από το κομμάτι που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μονεμβασίας. Σπιζαετός, Φιδαετός, Μπούφος, Πετρίτης, Βραχοκιρκίνεζο, Μαυροπετρίτης κ.α., είναι μερικά από τα είδη που θα συναντήσει κανείς στην περιοχή, όλα απειλούμενα και ενταγμένα στο περίφημο "κόκκινο βιβλίο". Και η χλωρίδα όμως δεν στερείται από σπάνια και ενδημικά είδη, γεγονός που καθιστά τον τόπο αυτό ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της Ορνιθολογικής προς το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, στη συζήτηση για το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ (Χωροταξικό για τις ΑΠΕ), είχε χαρακτηρίσει την περιοχή ως "Κύριο Μεταναστευτικό Διάδρομο", πρόταση που δεν επανέλαβε (γιατί άραγε?) στην αντίστοιχη συζήτηση για το Νόμο περί επιτάχυνσης των ΑΠΕ, τον Γενάρη του 2010.

Όπως τώρα και στην περίπτωση της Κρεμαστής και καθώς ο Νόμος Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση ανεμογεννητριών "Κατ' αρχάς παντού", για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών απαιτείται ΕΠΜ, που να αποδεικνύει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή και εφόσον η περιοχή είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας ή Σημαντικός για τα Πουλιά Τόπος (όπως είναι τα ΟΡΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ), πρέπει να απαιτείτε και ειδική ορνιθολογική μελέτη. Για την μέχρι τώρα αδειοδότηση αιολικών σταθμών, χρησιμοποιήθηκε η περίφημη μελέτη, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατά περίεργο τρόπο δεν "ξεχνά" ότι η περιοχή είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Πιο κάτω, καταγράφουμε και την γνώμη της Κομισιόν για την εν' λόγω μελέτη.

"Πούλος"!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει στην περιοχή, με την επιθετική χωροθέτηση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αυτό του "Πούλου", υπόθεση που έχουμε παρουσιάσει και από το blog μας παλιότερα. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ είχε δικαιώσει την προσφυγή των κατοίκων για πάγωμα των εργασιών και είχε κηρύξει την εταιρία έκπτωτη, το ΥΠΕΚΑ, 2 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως από τους κατοίκους για τις προβληματικές πτυχές του έργου, αδειοδότησε εκ' νέου την εταιρία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, έχει φτάσει και στην Κομισιόν και είναι και ο κύριος λόγος που η τελευταία έχει στείλει 2 προειδοποιητικές επιστολές προς την Ελλάδα, με θέμα χωροθέτηση αιολικών σταθμών στα Όρη Ανατολικής Λακωνίας, θεωρώντας ΛΑΘΟΣ, τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών στην περιοχή, ενώ το Φλεβάρη επισκέφθηκε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κλιμάκιο της Ε.Ε. για ενημέρωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Σε απάντηση τώρα του ΥΠΕΚΑ προς κάτοικο της περιοχής, τονίζεται ότι: "Για την έκδοση της ΚΥΑ, η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ έλαβε υπόψη τα σχετικά έγγραφα που αναφέρονται σε αυτήν", που για να μην μακρηγορούμε, αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, γνώριζαν και τις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων και τις καταγγελίες των κατοίκων αλλά τέλος και τις προειδοποιητικές επιστολές της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, για το θέμα αυτό. Παρ'όλα τα παραπάνω, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην αδειοδότηση του έργου.

Όσο για τις περίφημες προειδοποιητικές επιστολές, σ' αυτές καταγράφονται τα εξής:
1. Η Ειδική Χωροταξική Μελέτη (ΕΧΜ) που είχε εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με στόχο τη χωροθέτηση Ζώνης Αναζήτησης Αιολικών Σταθμών (προσοχή! ΌΧΙ πάρκων) Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή της Βορειοανατολικής Λακωνίας δεν έλαβε δεόντως υπ' όψιν της της ΖΕΠ.
2. Οι διαδικασίες αδειοδότησης πολλών έργων ξεκίνησαν χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό. 3 έργα αναφέρονται στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή της 1ης Οκτωβρίου 2010. "Κατάρτια - Τούρλες" (Κρεμαστή) για το οποίο έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, "Καλογεροβούνι - Πούλος" των οποίων η ΚΥΑ Περιβαλλοντικών Όρων καθώς και οι αποφάσεις του τότε γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου για έγκριση Περιβαλλοντικών όρων, Έχουν ΑΚΥΡΩΘΕΙ από το ΣτΕ και τέλος το "Γρόκες - Ράχη Γκιώνη", όπου επίσης ισχύουν τα ίδια όπως και στον Πούλο.

Οι εκπρόσωποι τώρα της Κομισιόν, κατά την επίσκεψη τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το εάν έχουν εγκριθεί νέοι Περιβαλλοντικοί όροι για τα 2 τελευταία (Πούλος και Ράχη Γκιώνη), ενώ για το πρώτο ρώτησε για το εάν και τι αποφάσισε το ΣτΕ.

Φυσικά, για τον "Πούλο" και το "Ράχη Γκιώνη", οι αρμόδιες Ελληνικές Υπηρεσίες είχαν εγκρίνει ήδη νέους περιβαλλοντικούς όρους, που όμως θα δούμε σε άλλο άρθρο, το πως πήραν αυτές τις αποφάσεις.
Τελευταία ανανέωση ( 25.03.11 )
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.