O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Λήψη RSS - Συγχρονιστείτε

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 1 επισκέπτη online

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player


Αρχική
To πολεμικό ναυτικό στα Βατικοχώρια Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
05.12.07

smynΤην 24/11/07 κατέπλευσε στον λιμένα Βοιών το Α/Γ Ρόδος στα πλαίσια εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού.
Ο Δήμαρχος Βοιών κ. Γιάννης Κουσούλης  ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Διοικητή της Σ.Μ.Υ.Ν  Πλοιάρχου ΠΝ κ. Γεώργιου Κασφίκη, διαθέτοντας το λεωφορείο του Δήμου για την μεταφορά αντιπροσωπείας 36 Δοκίμων Υπαξιωματικών  στο Σπήλαιο της Καστανιάς  και στο γραφικό χωριό Βελανίδια.

Επικεφαλής των Δοκίμων Υπαξιωματικών ήταν ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Τριπόντικας ΠΝ ενώ τίμησε με την παρουσία του από το Α/Γ ΡΟΔΟΣ ο Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης ΠΝ.
Στα Βελανίδια οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί  επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας όπου ο Πρεσβύτερος  Κωνσταντίνος Νικηφόρος  τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των Αξιωματικών και Δοκίμων Υπαξιωματικών που επισκέφτηκαν το Ναό. Στη συνέχεια τα ιερά οστά του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ  παρατέθηκαν προς προσκύνηση.
Να σημειωθεί  η ευγενική προσφορά  του κ. Γιάννη Καραντζή  (Καφέ-Ουζερί  «Βράχος») να παραθέσει δωρεάν σε όλους όσοι συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία γεύμα.Η ενέργεια αυτή τιμά όχι μόνο την Βελανιδιώτικη αλλά και την Βατικιώτικη φιλοξκενία.
Οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί περιηγήθηκαν στα σοκάκια του γραφικού χωριού και έμειναν σίγουρα με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ζεστή και φιλόξενη υποδοχή.
Στη Νεάπολη είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να απολαύσουν την υπέροχη ημέρα περί τους 150 Δοκίμους Υπαξιωματικούς που εξήλθαν του πλοίου.
Ο Ναύαρχος Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η ΣΜΥΝ, συμφώνησε με την  πρόταση του Διοικητή ΣΜΥΝ για την πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής.

Λίγα λόγια για την ΣΜΥΝ


Η ΣΜΥΝ είναι η παραγωγική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και ανήκει στην Ανώτερη Βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σ' αυτήν εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί μόνιμοι υπαξιωματικοί του ΠΝ ώστε μετά την αποφοίτηση να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της ειδικότητάς των.

smyn1Για να επιτευχθεί αυτό η εκπαίδευση εστιάζεται σε δυο βασικούς άξονες :

- Την κατάλληλη στρατιωτική και ναυτική αγωγή.
- Την αναγκαία θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση
Κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησης στη Σχολή, επιλεγμένο προσωπικό,  στρατιωτικό και πολιτικό, παρέχει την απαιτούμενη στρατιωτική και ακαδημαϊκή μόρφωση. Συγχρόνως επιδιώκεται να προσδοθούν στους Δοκίμους οι απαραίτητες στρατιωτικές και ναυτικές αρετές καθώς και να εξυψωθούν οι πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις τους.
Η άθληση είναι ένα σοβαρό μέλημα της Σχολής και επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των Δοκίμων σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ναυτικά, όπως η ιστιοπλοΐα, η κωπηλασία και η κολύμβηση.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι Δόκιμοι συμμετέχουν κάθε μήνα σε μικρά εκπαιδευτικά ταξίδια (1-3 ημέρες) σε ελληνικά λιμάνια. Επίσης κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που διαρκεί ένα μήνα περίπου, σε λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, όσοι αποφοιτούν με επιτυχία, ορκίζονται λαμβάνοντας τον βαθμό του Κελευστή και τοποθετούνται στα πλοία και τις υπηρεσίες του Π.Ν ανάλογα με την ειδικότητά τους.
Οι υπαξιωματικοί που αποφοιτούν από τη Σχολή σταδιοδρομούν σαν μόνιμα στελέχη του Π.Ν μέχρι το βαθμό του Αντιπλοιάρχου.

Ιστορικά στοιχεία
Η παρουσία της Σχολής είναι στενά συνδεδεμένη με την Ιστορία και την Παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού. Η πρώτη προσπάθεια για τη σύσταση Σχολείου Ναυτοπαίδων έγινε με το Διάταγμα της 17ης Μαρτίου 1879, το οποίο όριζε ότι "…το πλήρωμα του πάρωνος "ΑΘΗΝΑ" εξοπλιζόμενου μετά την αποπεράτωση της επισκευής αυτού, όπως χρησιμεύσει αυτού ως σχολείον υπαξιωματικών, ναυτών και παίδων…". 
 smyn2  Έκτοτε, η Σχολή εμφανίζεται και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, με διάφορες κατά καιρούς ονομασίες, όπως το 1887, που εμφανίζεται για πρώτη φορά με την ονομασία "Κεντρικό Προγυμναστήριο", στον Πόρο. Ένα χρόνο αργότερα, το 1888, συστήθηκε στη θωρακοβάριδα Βασίλισσα Όλγα, το "Σχολείο Ναυτοπαίδων". Από το 1909 έως το 1924, το Σχολείο Ναυτοπαίδων μετεγκαταστάθηκε στις εγκαταστάσεις του "Κεντρικού Προγυμναστηρίου" στον Πόρο, όπου το 1924, μετονομάσθηκε σε "Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών" (Σ.Δ.Υ.). Από το 1920 ιδρύεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η "Σχολή Τεχνιτών". ". Το 1936, καταργήθηκε η "Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών" (Σ.Δ.Υ.) και λειτούργησε και πάλι η "Σχολή Ναυτοπαίδων".  

    Από το 1941 έως το 1945 δεν λειτούργησε λόγω πολέμου. Τον Απρίλιο του 1945, η Σχολή ξαναλειτούργησε ως "Βασιλικό Προγυμναστήριο Πόρου" (ΒΠ ΠΟΡΟΣ). Το 1948, το ΒΠ ΠΟΡΟΣ μετονομάσθηκε σε "Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πόρος" (ΚΕ ΠΟΡΟΣ) και το 1969, σε "Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού" (Σ.Δ.Υ.Ν.), με έδρα τον Πόρο. Η Σχολή Τεχνιτών (στο ΝΣ) το 1970 μετονομάζεται σε "Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Τεχνιτών Ναυτικού" (ΣΔΥΤΕΝ), το 1980 σε "Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνιτών" (ΚΕΤΕΧ) και το 1984 σε "Κέντρο Εκπαίδευσης Σακίπης" (ΚΕΣΑΚ). Την 18 Δεκεμβρίου 1981, η ΣΔΥΝ μετονομάζεται σε "Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού" (Σ.Μ.Υ.Ν.), με έδρα τον Πόρο, από όπου την 13 Αυγούστου 1991, η έδρα της Σχολής μεταφέρθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Παλάσκας (ΚΕ ΠΑΛ), στην περιοχή ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, στο οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Από τις 5-7-2000 που το ΚΕΣΑΚ καταργείται, η ΣΜΥΝ παραμένει ως η ενιαία και μοναδική παραγωγική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού, για το σύνολο των ειδικοτήτων τους.

Τελευταία ανανέωση ( 05.12.07 )
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.

Εορτολόγιο

PcHome100x100

Συμβαίνει τώρα ...

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Μουσικός Παλμός 94,5 FM

MousikosPalmos
© 2025 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.