O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Αθλητισμός arrow Αναπαλαιώθηκε ο φάρος στο ακρωτήριο Ταίναρο
Αναπαλαιώθηκε ο φάρος στο ακρωτήριο Ταίναρο Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
06.05.09

O ανακαινισμένος φάρος στο Ταίναρο   ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΤΑΙΝΑΡΟΥ

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επίτευξη ενός από τους σημαντικότερους μακροπρόθεσμους στόχους του : την πλήρη ανακαίνιση και αναπαλαίωση του Φάρου του Ακρωτηρίου Ταινάρου. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εντάσσεται στους ευρύτερους στόχους του Ιδρύματος για τον Πολιτισμό και τη Ναυτιλία. Η προσφορά αυτή του Ιδρύματος αποκαθιστά ένα σημαντικό χώρο για την Ελληνική Ναυτική Παράδοση αλλά παράλληλα επαναφέρει ένα σπουδαίο μνημείο της ευρύτερης πολιτισμικής μας παράδοσης.

Το 2008 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αποφάσισε τη χρηματοδότηση της νέας αναπαλαίωσης. Μετά από συνεννοήσεις με τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό και την Υπηρεσία Φάρων συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες, ο τρόπος επισκευής και χρηματοδότησης, η επιλογή του αρχιτέκτονα και των συνεργείων και καθορίστηκε το πρόγραμμα των επόμενων ενεργειών.

Μετά από τη μετάβαση του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ευταξιόπουλου στο Φάρο, ακολούθησαν πλήρης αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων, η δημιουργία μίας πλήρους σειράς σχεδίων πρότασης αποκατάστασης. Η τελική μελέτη εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Λασκαρίδη καθώς και από την Υπηρεσία Φάρων, ενώ δόθηκε και έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Πάτρας και τεχνική υποστήριξη από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά το μήνα Ιούνιο του 2008 έγινε η πλήρης οργάνωση και προετοιμασία για τις εργασίες που θα ακολουθούσαν, μεταξύ των οποίων η μεταφορά εργαλείων, υλικών και οικοσκευής, η τοποθέτηση δεξαμενών και άντληση νερού, το στήσιμο σκαλωσιών, η ηλεκτρική εγκατάσταση και οι συνδέσεις μηχανημάτων και η δημιουργία εξέδρας.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ μηνών, τα εναλλασσόμενα κάθε ενάμιση μήνα συνεργεία εργάστηκαν με συνέπεια υπό τις εντολές του αρχιτέκτονα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησαν σε όλα τα επίπεδα. Οι εργασίες που έγιναν στον εξωτερικό, εσωτερικό και περιβάλλοντα χώρο του Φάρου ακολουθούν με σεβασμό την αρχική αρχιτεκτονική δομή του Μνημείου, εξοπλίζοντας και προετοιμάζοντάς το παράλληλα για το ρόλο του στο σύγχρονο κόσμο.

Τον ερχόμενο μήνα, θα αρχίσει και η αναπαλαίωση του Φάρου του Ακρωτηρίου Μαλέα Λακωνίας, και θα ακολουθήσει ο Φάρος της Παραπόλας.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προγραμματίζει και άλλες ενέργειες για την ανάδειξη των πέτρινων Φάρων της Ελλάδας ως αρχείων της μακρόχρονης Ναυτικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.

 

Πληροφορίες Τηλ. 210 4297540 -1 -2

Ιστοσελίδα http://www.laskaridou.gr/

Ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

 

 

 

Από τη Γραμματεία του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.