Η Λακωνία, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας για μια ακόμα φορά πρωτοπορεί πανελλαδικά στην εφαρμογή και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.Ενεκρίθη από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης το έργο που αφορά «τη μελέτη και κατασκευή συστήματος πυρανίχνευσης στη Λακωνία».
Σκοπός του έργου είναι ο πιλοτικός σχεδιασμός και εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης (επίγεια με αισθητήρες ή κάμερες) που θα είναι διασυνδεμένο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έτσι ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση , πρόληψη , αντιμετώπιση και διαχείριση πυρκαγιών σε διαρκή βάση.To έργο περιλαμβάνει δύο φάσεις, α) τη μελέτη του συστήματος (σχεδιασμός και προδιαγραφές συστήματος για εγκατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές) και β)την εγκατάσταση και επίδειξη λειτουργίας του συστήματος
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμβατότητα και διασύνδεση του συστήματος με άλλα πληροφοριακά /τηλεπικοινωνιακά συστήματα και υποδομές/μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται από εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να προκύπτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης ,πυρανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών. Στόχος είναι μέσα από το έργο να δοθεί η δυνατότητα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών στον τομέα της πυρανίχνευσης /πυρόσβεσης και την διατηρησιμότητα και μελλοντική αναβάθμιση /επέκταση του συστήματος.Η στρατηγική εποπτεία του συστήματος θα γίνεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ενώ η επιχειρησιακή αντιμετώπιση των συμβάντων θα γίνεται από την Πυροσβεστική.
Το σύστημα θα καλύπτει μία γεωγραφική έκταση δασικής περιοχής. Η επιλογή και οριστικοποίηση των περιοχών θα γίνει σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία .Οι περιοχές που είναι υπό εξέταση είναι οι δασικές περιοχές του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ο υψηλός βαθμός αξιοπιστίας και αυτονομίας του .
Η αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος θα συμβάλλει στην διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του Νομού ,στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας του κοινού, την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τουρισμού/αγρο-τουρισμού/εναλλακτικού τουρισμού, την επένδυση των κεφαλαίων που θα έπρεπε να δαπανηθούν σε μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε άλλα αναπτυξιακά έργα του Νομού.
Το σύστημα έχει δυνατότητα επέκτασης χωρίς αλλαγή του κυρίως εξοπλισμού . μπορεί, δε, να καλύψει όλους τους τύπους περιοχών όπως δύσβατες, ορεινές, παρακείμενες σε κατοικημένες περιοχές, με πυκνή βλάστηση κ.λ.π. σε περίπτωση πυρκαγιάς, το υλικό πυρανίχνευσης δεν καταστρέφεται.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, η εκδήλωση πυρκαγιών αποτελεί ένα περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί στα επόμενα χρόνια λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που προβλέπονται για τους θερινούς μήνες.
Άμεσα ωφελούμενους του έργου θα είναι οι καλλιεργητές /κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται μέσα στην ζώνη κάλυψης του συστήματος πυρανίχνευσης, η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική που διαθέτουν πρόσθετη τεχνολογία και αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα. Αναμένεται, ότι, το σύστημα θα μπορέσει να αξιοποιηθεί περαιτέρω από εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. Π.Σ.Ε.Α Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Δασική Υπηρεσία ,Πυροσβεστική )στη διαμόρφωση κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και καταστολή πυρκαγιών.
Το σύστημα πιλοτικά εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Νομό Λακωνίας. Η πιλοτική εφαρμογή πέρα από την παροχή τοπικών ευεργετημάτων εξυπηρετεί, κυρίως, την διασφάλιση του εθνικού φυσικού πλούτου ,την προστασία του περιβάλλοντος και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία από την λειτουργία του πιλοτικού συστήματος στην ανάπτυξη συστημάτων πυρανίχνευσης στο σύνολο της χώρας
Το έργο ουσιαστικά υλοποιεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα και μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο για την επέκταση της εφαρμογής σε ευρεία κλίμακα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
|