O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player


Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δημοτικά-Νομαρχιακά arrow Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Λακωνίας-Μεσσηνίας
Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Λακωνίας-Μεσσηνίας Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
08.07.08

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΠαρουσιάστηκε, χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας, η 3η φάση του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας.Η παρουσίαση έγινε από τον κο Θεόδωρο Παπαδασκαλόπουλο, Καθηγητή στο Ι.Π.Α (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης ) του Πάντειου Πανεπιστημίου, την κα Ντίνα Κόνσολα, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, τον κο Παύλο Λουκάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, τον κο Κώστα Ρόντο, Αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον κο Νικόλαο Βαλαπάση- Κανέλλο, από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπστημίου, την κα Μαρία Κονιδάρη, Οικονομολόγο και τον κο Νίκο Σιδέρη, Ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΕΜΠ.

Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι μία πρώτη προσπάθεια διανομαρχιακής συνεργασίας, δύο περιοχών οι οποίες  χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες περιοχές και οι οποίες πρέπει να τύχουν ειδικής χρηματοδότησης προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα  που θα ελαχιστοποιήσουν το αναπτυξιακό έλλειμμα που παρατηρείται.
Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται παράλληλα, ένα νοτιοαναπτυξιακό μέτωπο.
Μέσα από το σχέδιο αυτό αναδεικνύονται οι ανάγκες, αλλά και οι αναπτυξιακές ευκαιρίες της Νότιας Πελοποννήσου.

Διαμορφώνεται  μια Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης της Νότιας Πελοποννήσου με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιλογές των κατοίκων και των φορέων της.
Ενεργοποιείται  λοιπόν, μια συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια για την οικονομική, κοινωνική, τεχνολογική, πολιτιστική και βιώσιμη ανάπτυξη της Νότιας Πελοποννήσου, που συμπληρώνει και εμπλουτίζει τις κοινοτικές και εθνικές επιλογές.

 


Οι  Προτεραιότητες του  Ειδικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης βασίζεται σε επτά άξονες:
1. Ενίσχυση Προσπελασιμότητας και Δημιουργία – Αναβάθμιση Βασικών Υποδομών
2. Κοινωνία της Γνώσης – Καινοτομία
3.  Παραγωγικό Περιβάλλον
4. Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή
5. Βιώσιμη Ανάπτυξη
6. Ανασυγκρότηση Πυρόπληκτων Περιοχών
7.   Θεσμικά Μέτρα

Κατά την χθεσινή παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά στις προτεινόμενες δράσεις και στα έργα  καθώς επίσης στο κοστολόγιό τους και στις πηγές χρηματοδότησής τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των δράσεων που αφορά τον πολιτισμό. Η Σπάρτη προτείνεται να αποτελέσει εθνικό πόλο πολιτιστικής ανάπτυξης. Πολιτιστικοί πόροι και πολιτιστικός τουρισμός είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς και για τους δύο Νομούς.

Μέσα από το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης προτείνονται καινοτόμες δράσεις που αναδεικνύουν την  πολιτιστική μας κληρονομιά. Μία τέτοια δράση είναι το Κέντρο υποδοχής επισκεπτών το οποίο έχει ως βασικό στόχο να προβάλλει το Νομό ως ελκυστικό τουριστικό προϊόν . Οι υπηρεσίες πληροφόρησης θα βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και σε έντυπο υλικό. Παράλληλα επιδιώκεται και η οργάνωση λειτουργίας info kioski σε αστικά κέντρα του Νομού.
Οι πολιτιστικοί μας θησαυροί είναι εφικτό να αναδειχθούν είτε με παραδοσιακά είτε και με καινοτόμα μέσα. Τα πολυμέσα, το διαδίκτυο και η εικονική πραγματικότητα είναι εφαρμογές των σύγχρονων  τεχνολογιών. Τέτοια μέσα είναι:
Κέντρα εικονικής παράστασης. Πρόκειται   για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν πολυδιάστατες προβολές και άλλες τεχνικές για την παρουσίαση ενός μνημείου ή γεγονότος. Ο Θολωτός τάφος του Βαφειού, η Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας, η ιστορία του Οιτύλου και οι Βυθισμένες πολιτείες της Ανατολικής Λακωνίας είναι εφικτό να ζωντανέψουν με τα μέσα αυτά στον σύγχρονο διαβάτη της ιστορίας.
 Καινοτομικά μουσεία . Δεν βασίζονται σε αυθεντικά εκθέματα αλλά σε εφαρμογές σύγχρονων τεχνολογιών (πολυμέσα, εικονική πραγματικότητα, διαδίκτυο),
Θεματικά πάρκα πολιτιστικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία υπαίθριων μουσείων. Αναδεικνύονται έτσι τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι και διαμορφώνεται ο χώρος ως χώρος περιπάτου  και
Πολιτιστικές διαδρομές.   Πρόκειται για ιστορικές, αρχαιολογικές και θρησκευτικές θεματικές διαδρομές περιλαμβάνουν μνημεία και χώρους (συχνά και από τους δύο γειτονικούς Νομούς, Μεσσηνία-Λακωνία) που συνδέονται με κοινό θεματικό άξονα και συγκροτούν ομοειδείς πολιτιστικούς πόρους.

O τουρισμός, το φυσικό περιβάλλον και η καινοτομία  είναι τρείς ακόμα προνομιακοί τομείς στους οποίους αναφέρεται το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Πρόταση δε, είναι η δημιουργία Νομαρχιακού πόλου Καινοτομίας.

          Όσον αφορά το οδικό δίκτυο θα πρέπει να υπάρξει
1. Βελτίωση της προσπελασιμότητας από και προς τους Νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας
2. Αναβάθμιση του ενδονομαρχιακού οδικού δικτύου
3. Βελτίωση της οδικής πρόσβασης σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (διοικητικά κέντρα, βιομηχανικές περιοχές, τουριστικά αξιοθέατα κ.λ.π.)
4. Υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη Λακωνίας και Μεσσηνίας.

            Για τις λιμενικές υποδομές απαιτείται
 
1. Βελτίωση λιμενικών υποδομών και ανωδομών για τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών
2. Ανάδειξη λιμένων στον Νομό Λακωνίας σε σημαντικούς κόμβους μεταφορών και μετακινήσεων τουριστικού και εμπορικού χαρακτήρα
3. Χωροθέτηση και δημιουργία νέων τουριστικών λιμένων (μαρίνες)
4. Βελτίωση των υποδομών ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε υφιστάμενους τουριστικού λιμένες.

Στην έκθεση επίσης γίνεται μνεία και για την δημιουργία αεροδρομίου στη Λακωνία.
Παράλληλα επιβάλλεται να υπάρξουν έργα όσον αφορά  τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη διαχείριση στερών και υγρών αποβλήτων καθώς επίσης και δράσεις για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Σημαντικές ήσαν οι αναφορές σχετικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα της Λακωνίας, τα οποία ακολουθούν παράλληλη πορεία με της Μεσσηνίας. Από το 1951- 1991 καταγράφεται πτωτική πορεία. Έκτοτε όμως παρατηρείται αναστροφή. Υπάρχει, δε, εκτίμηση για μικρή αύξηση του πληθυσμού.

Άλλο ένα ζητούμενο από την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν , όσον αφορά το ΑΕΠ, το κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες και την απασχόληση. 

Από την καταγραφή των στοιχείων τεκμαίρεται μείωση του πρωτογενούς τομέα, θετική εξέλιξη στο τομέα της μεταποίησης, αύξηση 2,3% περίπου στο τομέα των κατασκευών , του εμπορίου και του τουρισμού και πτώση στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών.

Ο Νομός Λακωνίας είναι μία περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις μικροπεριφέρειές  του.
Η Σπάρτη είναι αστική περιοχή η οποία εντάσσεται στις αστικές και αγροτικές περιαστικές περιοχές.
Αγροτικές περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων είναι η μικροπεριφέρεια Σκάλας- Βλαχιώτη.
Αγροτικές περιοχές με δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά είναι η μικροπεριφέρεια  Επιδαύρου Λιμηράς και η μικροπεριφέρεια Μάνης
Ορεινές περιοχές με δυνατότητα ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής είναι η μικροπεριφέρεια της Ζώνης του Πάρνωνα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος , το ύψος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 600 εκατομμύρια € και του οποίου ο χρονικός ορίζοντας είναι μέχρι το 2020, προτείνεται η ίδρυση φορέα διαχείρισης διανομαρχιακού χαρακτήρα.

Η 3η φάση του Στρατηγικού Σχεδίου υλοποιήθηκε σε συνεργασία και με τους ΟΤΑ Α/βαθμού της Λακωνίας, οι οποίοι και πρότειναν έργα τα οποία θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση  υλοποίησής του.

Μετά την χθεσινή παρουσίαση  η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, σε συνεργασία με τους Δήμους αλλά και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου θα επεξεργαστεί το κείμενο που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα, προκειμένου να κάνει τις παρατηρήσεις της και να προχωρήσει στην κατάθεση των τελικών της αποφάσεων.

Όλοι κατά την χθεσινή συνεδρίαση αναγνώρισαν ΄τι το προτεινόμενο σχέδιο είναι ένα ολοκληρωμένο, καινοτόμο σχέδιο το οποίο και θα αποτελέσει τον μπούσουλα για την περαιτέρω ισόρροπη ανάπτυξη των δύο Νομών, αποτελώντας πολύτιμο εργαλείο διεκδίκησης και συνεργασίας. 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Τελευταία ανανέωση ( 08.07.08 )
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2025 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.