O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook

Αφήστε Μήνυμα


Όνομα:

Μήνυμα:

Projects CRM Documents

Flow Player


Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Φύση / Περιβάλον / Οικολογία arrow Κατηγορηματικά αντίθετο το «Δίκτυο» στην εγκατάσταση Β.ΑΠΕ
Κατηγορηματικά αντίθετο το «Δίκτυο» στην εγκατάσταση Β.ΑΠΕ Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
07.11.12
windmills
Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φόρουμ Πολιτών.
Παρόν δια εκπροσώπων ήταν το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας στο Περιφερειακό Φόρουμ Πολιτών για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, το οποίο οργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του Φόρουμ αφορούσαν την ενέργεια, περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με μοχλό «τη διάδραση μεταξύ ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου διένειμαν στους παρόντες ευρωβουλευτές κκ. Μαριέττα Γιαννάκου, Νίκο Χουντή, Νικόλαο Σαλαβράκο, Νίκο Χρυσόγελο και τον εκπρόσωπο της «Τask force» κ. Roy Dickinson, αφίσα και ενημερωτικό υλικό που περιείχε τις θέσεις του Δικτύου αναφορικά με την Ενέργεια και το Περιβάλλον, όπως αυτές περιγράφονται στην ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου,  στην επιστολή που προσφάτως εστάλη στον περιφερειάρχη, στην ανακοίνωση του Δικτύου για μη αντικειμενική δημοσκόπηση αναφορικά με τις Β.ΑΠΕ που διενεργείται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μάνη και σε ομιλίες από σχετικές με τις Β.ΑΠΕ και το Περιβάλλον εκδηλώσεις στα Βάτικα και τη Μάνη.
Στα κείμενα αυτά, τεκμηριώνεται η αντίθεση του Δικτύου στην εγκατάσταση Β.ΑΠΕ. Αντίθεση που εδράζεται στην άποψη ότι οι Β.ΑΠΕ δεν παράγουν ενέργεια και είναι τραγικά κοστοβόρες για την τσέπη του απλού πολίτη. Σύμφωνα μάλιστα με το Δίκτυο, με τις Β. ΑΠΕ ευνοούνται μόνον οι μεγαλοεπενδυτές μέσω των επιδοτήσεων και την πώληση του ρεύματος σε υψηλότατο κόστος, το οποίο περνά στον καθέναν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δεν μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα και τελικά καταστρέφεται το περιβάλλον, αλλοιώνοντας το τοπίο και καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής εγκατάστασής τους.
Μέσω μάλιστα του υλικού που διενεμήθη, επισημαίνεται η πάγια θέση του Δικτύου ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να ερωτώνται και να έχουν αποφασιστικό λόγο στη λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων για την περιοχή τους.
Tο Δίκτυο, σε ανακοίνωση του, εκφράζει και την πλήρη αντίθεσή του στην αδειοδότηση από τον περιφερειάρχη Β.ΑΠΕ 2.000MW και τη φιλοδοξία του να φτάσει, όπως δήλωσε, τις αδειοδοτήσεις στις 8.000ΜW, τη στιγμή μάλιστα, που όπως αναφέρει δεν υπάρχει Χωροταξικός Σχεδιασμός, με το Σχέδιο της Περιφέρειας να έχει απορριφθεί ως ανεπαρκές.
Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Τατούλη για ανάθεση σε ιδιώτες της εγκατάστασης του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το Δίκτυο εκφράζει την αντίθεση του και θέτει στο περιφερειάρχη το παρακάτω ερώτημα:
«Βάσει ποίων προδιαγραφών ο κ. Τατούλης προγραμματίζει τη διακίνηση φορτίων 8000ΜW όταν ο αρμόδιος φορέας, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στη ΜΑΣΜ 2010-14 (Μελέτη Συστήματος Ανάπτυξης Μεταφοράς) προβλέπει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου μέχρι 2100MW;».
Αναδημοσίευση από το Lakonikos.gr της 6ης/11/2012
Ακολουθεί αυτούσιο το Δελτίο Τύπου
 
 

                                ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

                                                                          ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ                06/11/2012

 

Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας ήταν παρόν δι’ εκπροσώπων του στο Περιφερειακό Φόρουμ Πολιτών για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, το οποίο οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη,  στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2012. Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του Φόρουμ αφορούσαν την ενέργεια, περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με μοχλό, όπως περιέγραφε το δελτίο Τύπου, «τη διάδραση μεταξύ ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας διένειμαν στους παρόντες ευρωβουλευτές κκ. Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), Χουντή Νίκο (ΣΥΡΙΖΑ), Σαλαβράκο Νικόλαο (ΛΑΟΣ), Χρυσόγελο Νίκο (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ),  τον εκπρόσωπο της «Τask force”, κ. Roy Dickinson, και στα παρόντα ΜΜΕ, αφίσα και ενημερωτικό υλικό που περιείχε τις θέσεις του Δικτύου αναφορικά με την Ενέργεια και το Περιβάλλον, όπως αυτές περιγράφονται στην ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου,  στην επιστολή που προσφάτως εστάλη στον Περιφερειάρχη, κ. Τατούλη, στην ανακοίνωση του Δικτύου για μη αντικειμενική δημοσκόπηση αναφορικά με τις Β.ΑΠΕ που διενεργείται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μάνη και σε ομιλίες από σχετικές με τις Β.ΑΠΕ και το Περιβάλλον εκδηλώσεις στα Βάτικα και τη Μάνη.

Στα κείμενα αυτά τεκμηριώνεται η αντίθεση του Δικτύου στην εγκατάσταση Β.ΑΠΕ (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), οι οποίες, εν αντιθέσει με ό,τι από ορισμένες πλευρές υποστηρίζεται, ΔΕΝ παράγουν ενέργεια και είναι τραγικά ΚΟΣΤΟΒΟΡΕΣ για την τσέπη του απλού πολίτη, την ώρα που ευνοούνται μόνον οι μεγαλοεπενδυτές μέσω των επιδοτήσεων και την πώληση του ρεύματος σε υψηλότατο κόστος (κόστος το οποίο περνά στον καθέναν από εμάς μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ). Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι Β.ΑΠΕ ΔΕΝ δημιουργούν θέσεις εργασίας, ΔΕΝ μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα (αντιθέτως το αυξάνουν, καθώς χρειάζονται οπωσδήποτε στήριξη από θερμικές μονάδες,  καθώς η παραγωγή του ρεύματος από τις Β.ΑΠΕ ΔΕΝ είναι σταθερή) και, εν τέλει, αποδεικνύονται ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ για το Περιβάλλον (αλλοιώνοντας το τοπίο και καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής εγκατάστασής τους). Επίσης, μέσω του υλικού που διενεμήθη, επισημαίνεται η πάγια θέση του Δικτύου ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να ερωτώνται και να έχουν αποφασιστικό λόγο στη λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων για την περιοχή τους.

Όσον αφορά την ομιλία του κ. Τατούλη, το Δίκτυο εκφράζει την αντίθεσή του στη μέχρι στιγμής αδειοδότηση από τον κ. Περιφερειάρχη Β.ΑΠΕ 2.000MW και τη φιλοδοξία του να φτάσει, όπως δήλωσε, τις αδειοδοτήσεις στις 8.000ΜW, τη στιγμή μάλιστα που ΔΕΝ δεν υπάρχει Χωροταξικός Σχεδιασμός καθώς το Σχέδιο της Περιφέρειας - όπως ο ίδιος αποκάλυψε- έχει απορριφθεί ως ανεπαρκές, ενώ ΔΕΝ υπάρχει και δίκτυο μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας (από τη ΔΕΗ δεν έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση του δικτύου), με τον κ. Τατούλη να ανακοινώνει ότι θα δώσει λύση αναθέτοντας σε ιδιώτες την εγκατάσταση του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε επίσης να θέσουμε στον κ. Περιφερειάρχη το εξής ερώτημα: Βάσει ποίων προδιαγραφών ο κ. Τατούλης προγραμματίζει τη διακίνηση φορτίων 8000ΜW όταν ο αρμόδιος φορέας, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στη ΜΑΣΜ 2010-14 (Μελέτη Συστήματος Ανάπτυξης Μεταφοράς) προβλέπει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου μέχρι 2100MW;

                                                ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

                                                                            ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

 

E-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Ιστολόγιο: http://diktyolakonias.blogspot.com

Λογαριασμός twitter: Diktyolakonias

Λογαριασμός στο Facebook: Diktyo Prostasias Lakonias

Oμάδα στο Facebook: http://www.facebook.com/groups/213611712102751

 

 


Τελευταία ανανέωση ( 07.11.12 )
 

Comments  

 
#1 Δ Π Δελακβιας 2012-11-10 18:56
ΜΟΝΟ αυτό το ερώτημα κάνουν στον κο. περιφερειάρχη!?!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.