O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook
Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Είπαν για μας ... arrow Xblog.gr - Άγιος Νικόλαος Βοιών Λακωνίας, ένα πρότυπο e-χωριό
Xblog.gr - Άγιος Νικόλαος Βοιών Λακωνίας, ένα πρότυπο e-χωριό Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
14.04.10

Xbloglogo Είναι δυνατόν ένα απομακρυσμένο χωριό της Πελοποννήσου να καλύπτεται στο 80% της έκτασής του από ασύρματο δίκτυο και οι κάτοικοί του να επικοινωνούν μέσω Internet με τα αγαπημένα τους πρόσωπα; Ναι, είναι! Δείτε πώς…

Πρόσφατα βρέθηκα στην πρωινή εκπομπή «Πάνω στην Ώρα» του Alpha, για να μιλήσουμε για το internet και την εξέλιξη στην επικοινωνία. Εκεί γνώρισα και τον Γιάννη Δελακόβια, μηχανικό πληροφοριακών συστημάτων, ο οποίος μου μίλησε για το τολμηρό εγχείρημα να δικτυώσει σχεδόν όλο το χωριό από το οποίο κατάγεται, τον Άγιο Νικόλαο Βοιών Λακωνίας. Έτσι, μαζί με άλλα άτομα που κατάγονται απ΄το χωριό έστησαν έναν κόμβο, μέσω του οποίου μπορούσαν να ανταλλάσσουν μηνύματα ή να παίζουν παιχνίδια.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αλλά πέτυχαν να δικτυώσουν σχεδόν όλο το χωριό, κάτι στο οποίο βοήθησε και το ότι το χωριό επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Rural Wings», μαζί με άλλα επτά χωριά της Ελλάδας.

Αρχικά εγκατέστησαν μία δορυφορική κεραία στην ταράτσα του δημοτικού σχολείου του χωριού, συνέχισαν όμως εγκαθιστώντας κι άλλα σημεία πρόσβασης, με την βοήθεια κατοίκων του χωριού (ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί κλπ), σε σημείο που να καλύπτεται το χωριό κατά 80% από ασύρματο δίκτυο. Το δίκτυο παρακολουθείται από συστήματα monitoring, προστατεύεται από firewalls και σε αυτό έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού.

Τέλος, αν αναρωτιέστε τι γίνεται με την ακτινοβολία που εκπέμπεται και την υγεία των κατοίκων, η συνολική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες του δικτύου είναι περίπου ίδια με την ακτιβολία που εκπέμπεται από δύο κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Έτσι οι κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μεγάλης ηλικίας, επικοινωνούν μέσω internet με τα παιδιά τους που ζουν σε μεγάλες πόλεις, με τη χρήση Skype και άλλων αντίστοιχων εφαρμογών. Επίσης, τα καλοκαίρια οι συγγενείς των μόνιμων κατοίκων που επισκέπτονται τον Άγιο Νικόλαο για διακοπές εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο internet όπως έχουν και στην πόλη που μένουν μόνιμα.

Δείτε τις  φωτογραφίες που μου έστειλε ο Γιάννης Δελακόβιας από το στήσιμο του ασύρματου δικτύου στο χωριό  αλλά και όλο το αφιέρωμα από το URL  http://www.xblog.gr/?p=17222 , ενώ περισσότερα για το χωριό μπορείτε να δείτε στο www.agiosnikolaos.net.

Τελευταία ανανέωση ( 14.04.10 )
 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.