O Καιρός στο χωριό τώρα

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Facebook
Projects CRM Documents

Flow Player

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Κόσμος arrow Η Kαλιφόρνια στρέφεται στην παραγωγή λαδιού
Η Kαλιφόρνια στρέφεται στην παραγωγή λαδιού Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
27.11.09

ladiΠηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Στην καλλιέργεια ελαιoδένδρων και την παραγωγή ελαιολάδου στρέφουν εσχάτως το ενδιαφέρον τους οι αγρότες της Καλιφόρνιας, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την τάση για υγιεινότερη διατροφή και να καλύψουν μια μεγάλη αγορά, στην οποία σήμερα κυριαρχούν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Επενδύσεις εκατομμυρίων

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Καλιφόρνια αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,8 εκατομμύρια λίτρα, για πρώτη φορά, καθώς η συγκομιδή γίνεται μηχανικά στους ελαιώνες, απ’ όπου μαζεύεται ο καρπός και εν συνεχεία συνθλίβεται μέσα σε 90 λεπτά. Οι παραγωγοί έχουν προβεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων και ευελπιστούν ότι σύντομα θα γίνουν σημαντικός παίκτης στη διεθνή αγορά. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φυτευθεί πάνω από 7,5 εκατ. δένδρα σε μια έκταση 12.500 εκταρίων και εκτιμάται ότι το λάδι της Καλιφόρνιας θα είναι φθηνότερο και πιο φρέσκο από εκείνο των ανταγωνιστών της. Πολιτειακοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μετά μια ακόμη δεκαετία θα έχει διπλασιαστεί η καλλιεργήσιμη έκταση και η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. γαλόνια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των Αμερικανών, οι οποίοι καταναλώνουν 75 εκατ. γαλόνια τον χρόνο, το 99,9 % εισαγόμενο.

Μπορεί να χρειαστούν είκοσι χρόνια, αλλά τόσο χρειάστηκε και με τις «άλλες καλλιέργειες» επισήμανε ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας της Ελιάς, Νταν Φλιν. Κι αυτές οι άλλες καλλιέργειες είναι αμύγδαλα και τυποποιημένες τομάτες, που κάποτε αποτελούσαν επίσης κυρίαρχο είδος της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά τώρα ελέγχονται από τους Καλιφορνέζους αγρότες.

Ο αντιπρόσωπος του Κέντρου Κλοντ Βάιλερ εκτιμά ότι με τον καιρό η παραγωγή ελαιολάδου στην Καλιφόρνια θα είναι φθηνότερη από τις ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες ακόμη και αν αλλάξουν τις μεθόδους παραγωγής τους προκειμένου να διατηρήσουν το προβάδισμα, η Καλιφόρνια θα είναι τρία με τέσσερα χρόνια μπροστά.

 

Add comment


Security code
Refresh

< Προηγ.   Επόμ. >
© 2024 Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.